Έτσι μετά την «καθαίρεση» του Σωκράτη Φάμελλου από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ήρθε σήμερα η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει ότι οι εξηγήσεις της δεν τον κάλυψαν και να τείνει κλάδο ελαίας στον Παύλο Πολάκη.
Όχι μόνο σημείωσε πως οι διαγραφές Λίνου – Πολάκη είναι πολύ διαφορετικές, αλλά και εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για τους χαρακτηρισμούς που είχε αποδώσει τότε στον βουλευτή Χανίων.
Το χρονικό της διαγραφής Λινού
Από νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται να διαγράψει την Αθηνά Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση του ινστιτούτου Prolepsis και τις καταγγελίες περί απευθείας αναθέσεων δεν κρίθηκαν επαρκείς. Η ίδια είχε προηγουμένως στείλει εξώδικο στον Παύλο Πολάκη για τα όσα κατήγγειλε στις αναρτήσεις του.
Νεότερες πληροφορίες το απόγευμα ανέφεραν πως έχει ζητηθεί από την Αθηνά Λινού να διευκολύνει την κατάσταση παραιτούμενη και παραδίδοντας την έδρα της. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, έγιναν προσπάθειες επικοινωνίας μαζί της, μέσω email, sms και μηνύματος στο WhatsApp, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκρισης.
Σε ανάρτησή του μάλιστα τόνιζε για την υπόθεση Λινού: «Να είναι ξεκάθαρο: Εισαγγελέας δεν είμαι. Μιλάω καθαρά πολιτικά. Και πολιτικά, η οικονομική δραστηριότητα με εταιρείες διαφαινόμενου ειδικού σκοπού σε συνδυασμό με μια σειρά απευθείας αναθέσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, οι απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί σταθερά ως όχημα για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς».
Κάπως έτσι ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ενημέρωσε επισήμως για τη διαγραφή.
Η προσέγγιση Πολάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε ακόμη να επισημάνει πως οι διαγραφές Πολάκη και Λινού δεν έχουν καμία σχέση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρώτη ήταν θέμα «ύφους», ενώ η δεύτερη θέμα ουσίας και αρχών.
Σε μία σαφή προσπάθεια να ρίξει γέφυρες με τον Παύλο Πολάκη τον οποίο τον θέλει στο πλευρό του και όχι απέναντί του στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό «ζήτουλας», που είχε αποδώσει στον βουλευτή των Χανίων τότε.
Μένει να φανεί εάν το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα. Εξάλλου ο κ. Κασσελάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ακόμη και εκτός ΚΟ, ο «Παύλος είναι πάντα ΣΥΡΙΖΑ». Δεν θέλησε να προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις για την κ. Λινού.
Η σύγκρουση με Φάμελλο
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πλέον έρθει σε πλήρη ρήξη και με τον Σωκράτη Φάμελλο. Αν και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι δεν είχε υπάρξει κάποια διαφωνία πόσο μάλλον σύγκρουση το τελευταίο διάστημα μεταξύ τους, η απόφαση να τον «καθαιρέσει» από πρόεδρο της ΚΟ, επιλέγοντας τον Νίκο Παππά, στέλνει σαφώς ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι δύο άνδρες δίνουν εν τω μεταξύ πολύ διαφορετικές εκδοχές για το πώς ενημερώθηκε ο βουλευτής για την απόφαση του προέδρου του κόμματος. Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι του γνωστοποιήθηκε η απόφαση στις 11:30 το πρωί της Τρίτης. Χαρακτήρισε δε αδικαιολόγητη και επιζήμια την απόφαση.
Ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει ότι είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του εδώ και πάνω από έναν μήνα, στις 24 Ιουλίου και χθες απλώς του είπε ότι θα τις ανακοινώσει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας – που αποδείχθηκε θυελλώδης.
Και η μεγάλη μάχη με τους 87
Η πιο μεγάλη μάχη θα δοθεί βέβαια απέναντι στους 87, που σχολιάζουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πια χάσει την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο ίδιος απαντά ότι έχει τη συντριπτική πλειοψηφία στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ και όποιος το αμφισβητεί αυτό, μπορεί να τον προκαλέσει. Πέταξε το γάντι και θα δούμε στη συνεδρίαση της ΚΕ ποιος θα θελήσει να το σηκώσει.
Το κλίμα πάντως προβλέπεται εκρηκτικό. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει λόγο για «οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ» και η Κατερίνα Νοτοπούλου εκ μέρους των 87 τον έχει κατηγορήσει για «αήθη επίθεση, χωρίς καμία λογική», σχολιάζοντας πως «έχουμε μία ηγεσία με χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με ηγεσία κόμματος».
Οι βαριές εκφράσεις και από τις δύο πλευρές, αποκαλύπτουν ότι το γυαλί δεν ξανακολλάει.