Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι για όλους τους φορολογούμενους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ
Κουρεμένος θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός του 2025 για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.
Οι διορθώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να σβήσουν και τις φωτιές που ανάβει η αύξηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.
Τα τεκμήρια
Το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού. Για τα εισοδήματα του 2024, τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται στα 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2023 που φορολογήθηκαν φέτος λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ το 2023 σε 830 ευρώ το 2024.
Το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που προκύπτει από τον ετήσιο κατώτατο μισθό, αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ελάχιστων τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.
Με τις αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων, κερδισμένοι θα είναι το επόμενο έτος οι επαγγελματίες με έδρα σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, όσοι απασχολούν εργαζόμενους και όσοι έχουν υψηλότερο του μέσου όρου τζίρο. Παράλληλα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι για όλους τους φορολογούμενους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ.
Οι αλλαγές
Ειδικότερα, οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων οι οποίες αναμένεται να ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά προβλέπουν:
Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.
Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους. Μεταφέρεται στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Με βάση το ισχύον σύστημα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν από την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).
Αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά τον μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Με το ισχύον σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει, επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.
Με τη διόρθωση θα αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των υπόχρεων του φορολογικού έτους 2023, έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό έτος 2024 να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω τζίρου και επομένως και μεγάλες προσαυξήσεις στο ελάχιστο εισόδημα φουσκώνοντας τον φόρο.
Πηγή: Μαρία Βουργάνα/ot.gr/premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ