Σ’ επτά καίριες επισημάνσεις για τον νέο Κανονισμό Πρασίνου του δήμου Αθηναίων , προέβη ο επικεφαλής της παράταξης « Λαική Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός , σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πρωτεύουσας.
Ανάφερε συγκεκριμένα:
« Από το 2009 ισχύει ο προηγούμενος Κανονισμός Πρασίνου τον οποίο είχαμε τότε καταψηφίσει. Με αυτόν τον κανονισμό σε ισχύ, το 2022, μετά από 10 χρόνια, κλαδεύτηκαν τα δέντρα στην Αθήνα και έγινε σε αρκετά σημεία σφαγή των δέντρων. Χωρίς να αρνούμαστε τις προθέσεις του Αντιδημάρχου, πρόκειται για μια έκθεση ιδεών, ένα ευχολόγιο. Για παράδειγμα, για να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο νέος Κανονισμός:
• Αναφέρει ότι την ευθύνη την έχει η Διεύθυνση Πρασίνου και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (άρθρο 5). Όμως η Διεύθυνση Πρασίνου υλοποιεί μόλις το 30%, ίσως και λιγότερο, των λειτουργιών πρασίνου αυτής της πόλης, το 70% το υλοποιεί η UNISON. Ο Δήμος τώρα τρέχει για να κάνει νέα σύμβαση για να μην μείνει στον αέρα. Ποιος θα έχει την ευθύνη για όλα αυτά;
• Αναφέρει σε κάποια άρθρα για τα κλαδέματα του πράσινου, όλα αυτά ποιος θα τα κάνει; Η εταιρεία, αλλά με τα υλικά του Δήμου και κάποιες φορές και με τους εργαζόμενους του Δήμου, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
• Αναφέρεται στο ριζικό σύστημα των δέντρων σχετικά με τη φθορά και τη ρύπανση του φυτικού οργανισμού (άρθρο 12, σημείο 10). Θέτει ως προδιαγραφές το 1,5 μέτρο για την κυκλική ανάπτυξη του δέντρου και τα 5 μέτρα του δέντρου που έχει κυλινδρικό κορμό. Δηλαδή, τα πλατάνια και οι ευκάλυπτοι στην Αθήνα θέλουν 5 μέτρα περιμετρικά για να αναπτύσσονται. Έχουμε τέτοιες συνθήκες στην Αθήνα, ώστε να πούμε ότι αυτά που αναφέρονται δεν είναι μια ευχή;
• Αναφέρει ότι η είσοδος και η ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων και άλλων δεσποζόμενων κατοικιδίων σε χώρο πρασίνου με τους κατά νόμο περιορισμούς και με εξαίρεση συνοδούς. Υπάρχει κάποιος χώρος πρασίνου στην Αθήνα που δεν γίνεται το έλα να δεις και δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης;
• Παραχωρείται αρμοδιότητα στο ΔΕΔΔΗΕ να κλαδεύει δέντρα της Αθήνας κατά το δοκούν και κατά τη δική της κρίση. Κάποτε θα πρέπει και ο ΔΕΔΔΗΕ να υπογειοποιήσει το δίκτυο του.
• Αναφέρεται στα δέντρα σε δρόμους που βρίσκονται σε πεζοδρόμιο λιγότερο του ενός μέτρου (άρθρο 15, σημείο 4). Ενέχει σοβαρό κίνδυνο καθώς οι δρόμοι αυτοί είναι εκατοντάδες σε όλοι την Αθήνα, και με αυτόν τον Κανονισμό ουσιαστικά σε αυτά τα πεζοδρόμια δεν θα μείνει δέντρο. Αντί να καταργήσουμε τους λάκους, να ξαναγυρίσουμε τους λάκους και να επεκτείνουμε κάποια πεζοδρόμια με σημειακές παρεμβάσεις για να μπορούμε να περπατάμε.
• Περιλαμβάνει ακόμα και επιβολή προστίμων σε όσους βάζουν κατασκευές πάνω στα δέντρα. Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα γενικεύοντας μια φοροεισπρακτική πολιτική.
Πρέπει να υπάρχει συνδυασμός επαρκούς προσωπικού που θα ασχολείται, θα προστατεύει και θα δημιουργεί συνθήκες, ταυτόχρονα με ενέργειες αποτροπής όπως πρόστιμα όταν αυτά χρειάζονται σε περιπτώσεις όπως κοπές δέντρων που κατά καιρούς έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. »