Αν και στις περισσότερες σχολές οι φοιτητές αποφάσισαν συνέχιση των καταλήψεων– όπως στο ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΑΠΘ, Ιατρική, Νομική και Φιλοσοφική- υπάρχουν και σημάδια αποκλιμάκωσης. Ετσι σε ορισμένες σχολές οι φοιτητές αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και αυτό αφορά τη Νομική ΑΠΘ, τη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Το παράδοξο που σημειώνει ο Απόστολος Λακασάς στην Καθημερινή είναι ότι ύστερα από την απόφαση πολλών σχολών να κάνουν τις εξετάσεις του 6αμήνου μέσω διαδικτύου, οδήγησε πολλούς φοιτητές που διαφωνούν με τις καταλήψεις να μην μετέχουν στις συνελεύσεις και έτσι άφησαν το πεδίο ελεύθερο στις αριστερές παρατάξεις που πήραν απόφαση να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Τι γίνεται με τις τηλεξετάσεις
Η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων να γίνουν οι εξετάσεις του 6αμήνου ψηφιακά, άνοιξε μεν τον δρόμο αλλά υπάρχουν προβλήματα. Πολλοί σύλλογοι καθηγητών θεωρούν ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για αδιάβλητες εξετάσεις και όπως οι διδάσκοντες του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αντιδρούν. Σήμερα Τετάρτη αναμένονται οι αποφάσεις του Συγκλήτου του Πανεπιστημίων Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) για τις τηλεξετάσεις.
Το σχόλιο του Μιχάλη Τσιντσίνη
Αλλά φυσικά η διενέργεια εξετάσεων μέσω διαδικτύου δεν λύνει το πρόβλημα. Όπως αναφέρει στο πολιτικό σχόλιό του στην Καθημερινή ο Μιχάλης Τσιντσίνης, “συγκαλύπτεται έτσι μέσω της ψηφιακής παράκαμψης (τηλεξετάσεις) ο ελέφαντας.
Υστερα από 5 χρόνια μεταρρυθμιστικής διακυβέρνησης, η ρουτίνα των πανεπιστημίων επιζεί. Μικρές μειοψηφίες, με την πυγμή εξωπανεπιστημιακών “αλληλέγγυων” μπορούν πειρατικά να αναστέλλουν τη πανεπιστημιακή ζωή. Και η πολιτεία μπορεί να τους παρακολουθεί ατάραχη επειδή δεν θα χαθεί η εξεταστική. Κανονικά οι εξετάσεις κανονικά και οι καταλήψεις.”
thetoc.gr