Το τελικό πακέτο θα κλειδώσει στο τέλος του καλοκαιριού, όταν θα είναι γνωστά τα δεδομένα που θα καθορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο για το 2026 και το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.
Σενάρια φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη, νέα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ιδιοκτησίας και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών βάζει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, καθώς πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για το πακέτο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, εξετάζονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για εισοδήματα 20.000 – 40.000 ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, εισαγωγή νέου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα 10.001 – 20.000 ευρώ, αύξηση του ορίου εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή 44%, μείωση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία, 30% «κούρεμα» στα τεκμήρια διαβίωσης, επιδοτήσεις για ενοίκιο και δάνεια σε νέους και ευάλωτους, καθώς και νέα μείωση κατά 0,5% στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2026.
Τα δημοσιονομικά περιθώρια για την υλοποίηση των παραπάνω θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες από τρεις βασικούς παράγοντες: την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, την ενεργοποίηση ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες και τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή.
Πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην επιστρέψει σε λογικές μαζικών παροχών τύπου «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» και έχει αποκλείσει την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης.
Το τελικό πακέτο θα κλειδώσει στο τέλος του καλοκαιριού, όταν θα είναι γνωστά τα δεδομένα που θα καθορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο για το 2026 και το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.
Πηγή: Θανάσης Κουκάκης/dnews.gr