Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μέσω συνέντευξής του στο περιοδικό Der Spiegel, υποστήριξε ότι η Γερμανία πρέπει να αρχίσει απελάσεις «μεγάλης κλίμακας» για μετανάστες που δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν στη χώρα.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικές απελάσεις για όσους δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία (…) Περισσότερες και γρηγορότερες απελάσεις» ανέφερε ο καγκελάριος, τονίζοντας ότι όποιος δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα ασύλου και δεν έχει προοπτικές παραμονής στη Γερμανία θα πρέπει να επιστρέφει στην εκάστοτε χώρα προέλευσης.
Σύμφωνα με τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, εάν η μετανάστευση στη Γερμανία συνεχιστεί δίχως όρια, τότε κινδυνεύει το κοινωνικό κράτος. «Όποιος είναι υπέρ της απεριόριστης μετανάστευσης οφείλει να είναι το ίδιο ειλικρινής και να αποδεχθεί ότι δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το κοινωνικό κράτος με τη σημερινή του μορφή» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Όλαφ Σολτς αναφέρει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί εκ των πραγμάτων «σκληρότητα ως έναν βαθμό», κάτι όμως που δεν συνεπάγεται απώλεια του ανθρωπισμού.
Mε αυτές τις δηλώσεις, ο Γερμανός καγκελάριος δείχνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει προσωπικά το μεταναστευτικό ζήτημα, μετά από δύο περιφερειακές εκλογές στις οποίες οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον συνασπισμό του. Οι συντηρητικοί κέρδισαν και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είδε το ποσοστό του να ανεβαίνει.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σολτς ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοθεσία για τη διευκόλυνση των απελάσεων αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί από το γερμανικό κράτος. Γι’ αυτό τον λόγο συναντήθηκε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς και δύο κορυφαίους κυβερνήτες πολιτειών για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της μετανάστευσης – ένα θέμα για το οποίο οι αντίπαλοί του, επιτίθενται διαρκώς στην κυβέρνηση. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ελβετίας.
Έντονες ενστάσεις στα σχέδια Σολτς εκφράζονται από μέλη των Πρασίνων, με το παλαιό στέλεχος του κόμματος Γιούργκεν Τριτίν να επισημαίνει ότι 30 χρόνια μετά το 1993 «θα έπρεπε να είχαμε μάθει ότι η απομόνωση, η αποτροπή και οι απελάσεις δεν αποτελούν μεταναστευτική πολιτική αλλά πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης του ρατσισμού και των ακροδεξιών».
Ένα από τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, ο κυβερνήτης της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, πρότεινε νωρίτερα την Παρασκευή στον Σολτς να διαλύσει το συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες και να σχηματίσει μια «κυβέρνηση εθνικής κοινής λογικής» με το συντηρητικό μπλοκ του. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πρέπει να υπάρξει μια «θεμελιώδης ανατροπή στη μεταναστευτική πολιτική».
Γεμίζουν τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων
Τα κέντρα κράτησης για μετανάστες και πρόσφυγες γεμίζουν τους τελευταίους μήνες καθώς σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο προστίθεται στους περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς που έχουν φτάσει από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.
Στη συνέντευξη ο Σολτς επανέλαβε ότι «έρχονται πάρα πολλοί».
«Πρέπει επιτέλους να απελάσουμε σε μεγάλη κλίμακα όσους δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στη Γερμανία», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να απελαύνουμε περισσότερο και πιο γρήγορα».