Οι τιμές για φαγητό και ποτό στα αεροδρόμια αποτελούν συχνά σημείο τριβής για τους ταξιδιώτες, καθώς είναι σχεδόν πάντα «απογειωμένες» σε σύγκριση με τις τιμές εκτός αυτών. Το κόστος για ένα απλό σνακ, έναν καφέ ή ένα μπουκάλι νερό μπορεί να είναι υπερδιπλάσιο, μόνο και μόνο λόγω της τοποθεσίας. Ωστόσο, ποιο είναι το αεροδρόμιο με τις πιο εξωφρενικές τιμές;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, το ακριβότερο αεροδρόμιο για φαγητό και ποτό στον κόσμο είναι αυτό της Κωνσταντινούπολης. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας φέρνει στο φως ενδεικτικές τιμές που προκαλούν έκπληξη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα πιάτο λαζάνια μπολονέζ, βάρους μόλις 90 γραμμαρίων, το οποίο κοστίζει 24,5 ευρώ. Οι τιμές για αλμυρά κρουασάν κυμαίνονται από 14,5 ευρώ (με κοτόπουλο) έως 17,5 ευρώ (με καπνιστό σολομό). Μια απλή σαλάτα κοστίζει 13 ευρώ, ενώ με προσθήκες όπως τόνος ή κοτόπουλο φτάνει τα 16,5 ή 17,5 ευρώ αντίστοιχα. Ακόμα και ένα σκέτο μπριός κοστίζει 6,5 ευρώ, ενώ αυτό με αμύγδαλα ξεπερνά τα 10 ευρώ.
Οι υψηλές τιμές δεν περιορίζονται στα εστιατόρια. Στα ποτά, μια τοπική μπύρα Efes, η οποία κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ στην πλατεία Ταξίμ, πωλείται στο αεροδρόμιο προς 17,5 ευρώ. Ακόμα και γνωστές αλυσίδες φαστ φουντ έχουν τιμές που θα ζήλευαν εστιατόρια πολυτελείας. Στο Popeyes, τέσσερις φτερούγες κοτόπουλο με αναψυκτικό και πατάτες κοστίζουν 17,5 ευρώ, ενώ ένα Big Mac στα McDonald’s φτάνει τα 21,5 ευρώ, τιμή υπερδιπλάσια της μέσης τιμής στον δυτικό κόσμο, που ανέρχεται στα 8,6 ευρώ.
Οι υψηλές τιμές προκαλούν την έντονη αντίδραση των ταξιδιωτών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μια 35χρονη Λιβανέζα ταξιδιώτισσα, «πρόκειται για εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις φυσικές ανάγκες των ανθρώπων, οι οποίοι κάτι πρέπει να φάνε ή να πιούνε».
Η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, iGA Havalimanı İşletmesi, απάντησε στην ιταλική εφημερίδα υπερασπιζόμενη την τιμολογιακή της πολιτική. Αναφέρει ότι εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση για την κάλυψη διάφορων budget και ότι η τιμολόγηση βασίζεται σε συγκρίσεις με μεγάλα διεθνή αεροδρόμια όπως του Άμστερνταμ, της Κοπεγχάγης, του Ντουμπάι, της Φρανκφούρτης και του Χίθροου του Λονδίνου.
Ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με ανάλυσή της, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχει καλύτερες επιδόσεις από πολλά αντίστοιχα διεθνή αεροδρόμια στην κάλυψη βασικών αναγκών των επιβατών. Τέλος, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι τιμές, ενώ μπορεί να είναι υψηλότερες ανά κατηγορία προϊόντος, αντικατοπτρίζουν την «κορυφαία ποιότητα των συστατικών», το κόστος προμήθειας και προετοιμασίας, καθώς και τη συνολική «εμπειρία και προστιθέμενη αξία» που προσφέρεται στους διεθνείς ταξιδιώτες.
Το δημοσίευμα της Corriere della Sera φέρνει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά το ζήτημα των υψηλών τιμών στα αεροδρόμια, με την περίπτωση της Κωνσταντινούπολης να τίθεται ως η πλέον ακραία, βάσει των στοιχείων και των μαρτυριών που παρουσιάζονται.