Ένα νησί στο τέρμα θεού, αλλά και στην εύνοια του θεού, αν κρίνουμε από την ομορφιά του.
Νησί κρυμμένο ανάμεσα στη Ρόδο και τα τουρκικά παράλια, η αρχόντισσα της Δωδεκανήσου, μοιάζει αποκομμένη από τμήμα της ιταλικής ριβιέρας, χάρη στα διατηρητέα νεοκλασικά σπίτια που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα για τη Σύμη.
Μαγικά στημένα τοπία, μπερδεμένα στα καταγάλανα χρώματα των νερών της και στις χρυσές της αμμουδερές ακτές, σε ένα νησί που συνδυάζει τον κοσμοπολίτικο αέρα με την παράδοση. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ιστορία που διαμορφώνει την σύγχρονη εξέλιξη κάθε τόπου, εξ ου η Σύμη αποτελούσε κραταιά εμπορική και ναυτική δύναμη για τα δεδομένα της Μεσογείου.
Η αίγλη της αντανακλά έως σήμερα, προορισμό για ταξιδιώτες που αποφεύγουν τους διαφημισμένους προορισμούς, επιδιώκοντας να αφεθούν στη γαλήνη του τόπου και στα… εξωπραγματικά συχνά, σκηνικά που στήνουν τα κυπαρίσσια και τα αρμυρίκια.
Βράχια γυμνά που συναποτελούν ένα μείγμα παρθενιάς και απόλυτης σύνδεσης με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και παραλίες με άμμο που φιλοξενούν στη φυσική σκιά των δένδρων τον επισκέπτη.
Η ρυμοτομία, η αρχιτεκτονική και τα μνημεία στο νησί, μαρτυρούν την μακρόχρονη σύνδεση του με τη ρωμαϊκή απήχηση ενώ το πάντρεμα των στοιχείων που άφησαν οι κατά καιρούς κατακτητές, με κυρίαρχους τους Οθωμανούς, πιστοποιεί το εκθαμβωτικό της σύνολο και την μυθολογική σύνδεση της συμιακής γης με τις Τρεις Χάριτες.
Τι θα δεις στο νησί
Αρχής γενομένης από την πρωτεύουσα του νησιού, στον Γιαλό, που η παραδοσιακή μελωδία «Νανού» εξυμνεί πέραν της ίδιας της διάσημης παραλίας, και στο Χωριό (Ανω Σύμη) που φτάνει κανείς ανηφορίζοντας τα 500 σκαλοπάτια της Καλής Στράτας, θαμπώνεται από τις μονοκατοικίες σε νεοκλασικό ύφος που αντικρίζει αμφιθεατρικά πάνω από το φυσικό λιμάνι, στις πλαγιές της Βίγλας. Σημειώνεται δε πως ολόκληρη η Σύμη είναι διατηρητέος οικισμός με αρχιτεκτονική που αντιστέκεται στις νεότερες τάσεις.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί στη Σύμη το Ναυτικό Μουσείο, πίσω από την κεντρική πλατεία του Γιαλού, τον Κάμπο, ώστε να αντιληφθεί την παράδοση των κατοίκων στην σπογγαλιεία. Σκάφανδρα, μηχανές καταδύσεων, σφουγγάρια σε όλα τα σχέδια και είδη, ακόμα και ομοιώματα σπογγαλιευτικών σκαφών ξεχωρίζουν ως εκθέματα.
Σήμα κατατεθέν στο νησί, ο πύργος με το Ρολόι που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού από το 1881 και το Μιχαλάκι, το μπρούτζινο άγαλμα του μικρού ψαρά που φιλοτέχνησε ο διάσημος ντόπιος γλύπτης Κώστας Βαλσάμης. Το Τελωνείο και το Ταχυδρομείο ξεχωρίζουν κι αυτά στη βενετσιάνικη μακέτα.
Όλα αυτά για να τα συναντήσετε, θα διαβείτε το πολυφωτογραφημένο Καλντερίμι, το λιθόκτιστο γεφυράκι που ενώνει τις δύο πλευρές του οικισμού πάνω από το νερό και οι ντόπιοι το λένε και Γεφύρι της Αγάπης.
Στις δύο πλευρές του, συγκεντρώνεται κάθε επιλογή διασκέδασης από παραδοσιακά ταβερνάκια μέχρι μπαρ και καταστήματα, καθώς και ορισμένα εκ των ξενοδοχείων.
Μια βόλτα στο Κάστρο που έχτισαν για να προστατευτούν από τους επιδρομείς οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου το 1407, θα ταξιδέψει το βλέμμα σας στο απέραντο γαλάζιο, αφού δείτε μέρος των περιμετρικών τειχών στην ανατολική μεριά. Από πάνω τους στέκει και η Μεγάλη Παναγία με το περίφημο εικόνισμα της Δευτέρας Παρουσίας του σημαντικού μεταβυζαντινού αγιογράφου Γεωργίου Κλόντζα.
Πού θα φας στη Σύμη
Κι αν η χιλιοτραγουδισμένη Φανερωμένη με τα κρυστάλλινα νερά της τραβήξει την προσοχή σας στο νησί, η πιο γνωστή παραλία είναι ο Αγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, τοποθεσία που συνήθως οι κάτοικοι προτείνουν ανεπιφύλακτα. Προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, μια λεπτή λωρίδα λευκής αμμουδιάς κάτω από τα θεόρατα κάθετα βράχια 300 μ. που κρύβουν τον ήλιο από νωρίς το απόγευμα, επισκέψιμη γίνεται με καϊκάκι από τον Γιαλό ή μονοπάτι από το Πέδι.
Στον Αγιο Γεώργιο έρχεται καΐκι (λιγότερο από μισή ώρα).
Λιγότερο «οικογενειακή» και πιο ήσυχη στο νησί, είναι η όμορφη Νανού με το μεγάλο βότσαλο και έναν βυθό ιδανικό για καταδύσεις. Είναι ευκολότερο να έρθετε με το βαρκάκι και θα βρείτε κι εδώ ταβέρνα και ομπρέλες. Νοτιότερα πάλι από τη θάλασσα, θα ανακαλύψετε τον Αγιο Βασίλειο με τα αγριοκυπάρισσα κάτω από τα ψηλούς βραχώδεις όγκους. Στην πολυσύχναστη και οργανωμένη αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας, ομοίως με βαρκάκι ή με τα πόδια από το Πέδι, αξίζει επίσης να κολυμπήσετε, ενώ στην απάνεμη Μαραθούντα μεταβαίνει κανείς οδικώς.
Ο Αγιος Αιμιλιανός γοητεύει με το εκκλησάκι του πάνω στο νησάκι που δημιουργεί καθώς στενεύει η στεριά και το Τολί είναι η νέα «ανερχόμενη», προσβάσιμη οδικώς ή με σκάφος. Στον όρμο της Αγίας Φανερωμένης θα δροσιστείτε μετά την επίσκεψη στον Πανορμίτη, ενώ τα Σεσκλιά με τα αρχαία ευρήματα και ο Νύμος είναι τα κοντινά νησάκια όπου θα πάτε με καΐκι για βουτιές σε τιρκουάζ νερά και απερίγραπτη γαλήνη.
Όσο για τις επιλογές σε εστιατόρια στη Σύμη, θυμηθείτε να επισκεφτείτε την ξακουστή «Κρυφή Αυλή», στην Αληθινή με όμορφα διακοσμημένη τραπεζαρία και αυθεντικά πιάτα και καλές τιμές αναλογικά. Νόστιμο φαγητό του, ζωντανή μουσική και εξυπηρέτηση που κατατάσσει το κατάστημα στα καλύτερα της Ελλάδας.
Η «Οδύσσεια», στο Χαράνι, σίγουρα θα σας κάνει να θελήσετε να ξαναδοκιμάσεται κάτι από τα πιάτα του εστιατορίου, αφού οι επιλογές σε θαλασσινά και μεσογειακή κουζίνα συνολικά είναι προσεγμένες και σερβιρισμένες με φινέτσα.
Το TSATΙ στον Γιαλό, αποτελεί μια από τις ιδανικότερες λύσεις για να κλείσετε τη βραδινή σας βόλτα, αφού προσφέρει μια πλούσια λίστα με κοκτέιλ. Άλλως, περιπλανηθείτε στο Νημπόριο, αφιερώστε ολόκληρη τη μέρα στη χαλαρωτική παραλία του και συνδυάστε την ραστώνη του δειλινού με ένα ποτό ή παγωμένη μπίρα στο Giala Beach Bar.
* Πηγή φωτογραφιών: Shutterstock