Η Ελλάδα προχωρά δυναμικά στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στη δημόσια διοίκηση, όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια του GenAI Summit 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το mAigov και οι νέες δυνατότητές του
Στο επίκεντρο της παρουσίασης βρέθηκε το mAigov, ο Ψηφιακός Βοηθός που έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ο υπουργός παρουσίασε τη νέα δυνατότητα του συστήματος για τη δημιουργία υπεύθυνων δηλώσεων με απλό και φιλικό τρόπο. Μέσα από το κινητό τους, οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν μια υπεύθυνη δήλωση, να δίνουν τη συγκατάθεσή τους και να λαμβάνουν το έγγραφο συμπληρωμένο στην προσωπική θυρίδα πολίτη, έτοιμο για χρήση.
Από την εισαγωγή του mAigov το 2023, το σύστημα έχει απαντήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ερωτήματα, με 5.000-6.000 ερωτήσεις καθημερινά, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας τις φυσικές επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Το σύστημα «μιλάει» 25 γλώσσες, ενώ έχει δεχθεί 3.500 αποτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις, αποδεικνύοντας την ισχυρή του προστασία.
Κτηματολόγιο: εξειδικευμένες υπηρεσίες ανά χρήστη
Στο Κτηματολόγιο, το mAigov προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφορετικών επαγγελματιών και πολιτών, με πέντε διακριτούς ρόλους (πολίτης, δικηγόρος, μηχανικός, συμβολαιογράφος, δικαστικός επιμελητής). Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 100.000 διάλογοι, με περίπου 300 συνομιλίες ημερησίως, παρέχοντας εξατομικευμένη πληροφόρηση.
mAiGreece: ο ψηφιακός βοηθός για τους επισκέπτες
Ο mAiGreece, ο ψηφιακός βοηθός για τους επισκέπτες της Ελλάδας, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εξατομικευμένες πληροφορίες, «μιλώντας» 31 γλώσσες. Με προσωποποιημένες προτάσεις για διακοπές, που συνοδεύονται από οπτικό περιεχόμενο, ο βοηθός στοχεύει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, συνδυάζοντας πληροφορίες για τη χώρα με χρηστικές λύσεις.
Οι υποδομές της επόμενης μέρας
Ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη φάση:
- Υποδομές: Ο διαγωνισμός για τον εθνικό υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» προχωράει, με την αξιολόγηση των υποδομών να έχει ολοκληρωθεί.
- Δεδομένα: Το νομοσχέδιο Data Governance Act βρίσκεται προ των πυλών, στοχεύοντας στη δημιουργία πολιτικών για τη διαχείριση και τη διάθεση δεδομένων.
- Δεξιότητες: Ολοκληρώθηκε διαγωνισμός ύψους 62 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση σε δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοασφάλειας.
Κυβερνοασφάλεια και τοπικά οικοσυστήματα ΤΝ
Η Ελλάδα συμμετέχει σε μια από τις επτά πρωτοβουλίες για τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI Factories). Οι κύριοι άξονες περιλαμβάνουν την υγεία, τη δημιουργία ενός μεγάλου ελληνικού γλωσσικού μοντέλου και το περιβάλλον. Παράλληλα, η κοινοτική οδηγία NIS 2 για την κυβερνοασφάλεια ενισχύει τη θωράκιση κρίσιμων υποδομών.
Η συμφωνία-πλαίσιο για ΑΙ
Μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, σχεδιάζεται συμφωνία-πλαίσιο με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα.
Η Ελλάδα βαδίζει με σταθερά βήματα προς την πλήρη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, βελτιώνοντας υπηρεσίες και αναβαθμίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.