Νέα χρονιά, νέες, καλύτερες συνήθειες με συνταγές . Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες, ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ανεβάζουμε την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που είθισται να κάνουμε τα ψώνια μας. Ισορροπημένο, περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Ελπίζουμε να τα καταφέραμε και να γίνει ο εβδομαδιαίος οδηγός σας.
Δευτέρα: Λαχανόρυζο κοκκινιστό και ελαφρώς λεμονάτο
Ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα εύκολο και λιχούδικο λαχανόρυζο μια που τα αφράτα λάχανα είναι τώρα στα καλύτερά τους. Λεμονοχυμός μαζί με καλό ντοματοπελτέ και κοκκινοπίπερο κάνουν τη διαφορά.
Τρίτη: Σουτζουκάκια κοτόπουλου στον φούρνο με «πατατάκια» πάπρικας
Ονειρεμένα σουτζουκάκια πιο ελαφριά από τα κλασικά αφού τα ετοιμάζουμε με κιμά κοτόπουλου και τα ψήνουμε στον φούρνο αντί να τα τηγανίσουμε. Έξοχα!
Τετάρτη: Κουνουπίδι γιαχνί με σταφίδες
Μέσα σε 20 λεπτά ετοιμάζουμε ένα θαυμάσιο γιαχνί με το λαχανικό της εποχής, το κουνουπίδι, και το αναβαθμίζουμε με κουκουνάρια και μαύρες σταφίδες.
Πέμπτη: Μπουτάκια κοτόπουλου ψημένα σε μπίρα
Ζουμερό και αρωματικό κοτόπουλο, ιδανικό για το οικογενειακό μας γεύμα με τη συνοδεία ενός αφράτου ρυζιού, ενός βουτυράτου πουρέ ή μιας τηγανιάς πατάτες.
Παρασκευή: Φασολάδα Πηλίου
Για την ημέρα όπου παραδοσιακά τρώμε όσπρια, σας έχουμε το καλύτερο! Μια μυρωδάτη αχνιστή φασολάδα με λίγη καυτερή πιπεριά και χωριάτικα λουκάνικα. Όλος ο χειμώνας σε ένα πιάτο.
Σάββατο: Ψαρόσουπα με λαχανικά και ρύζι, αυγολέμονο
Λίγος περισσότερος χρόνος στο σπίτι, λίγο κρύο παραπάνω, όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι, τι καλύτερο από μια πλούσια, αχνιστή ψαρόσουπα; Είναι βάλσαμο!
Κυριακή: Ψητό μοσχάρι με κρασάτη σάλτσα και πουρέ
Ανυπομονούμε για την Κυριακή γιατί είναι η μέρα που απολαμβάνουμε το τέλειο ροστ μπιφ. Γίνεται με μοσχαρίσια κόντρα μπριζόλα χωρίς κόκαλο, μανιτάρια, κρασί και μπράντι. Κυριακάτικο και λαχταριστό!
gastronomos.gr