Με στόχο να αυξηθούν η εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ στο 99% και η πληρωμή του ΦΠΑ στο 85%, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ λαμβάνουν μέτρα που θα φέρουν και πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανέρχονται περίπου στο 82% και σταδιακά αναμένεται να αυξάνεται το ποσοστό σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Από τον Απρίλιο, όλες οι νέες ατομικές επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία που άνοιξαν το 2025 θα υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ ανά μήνα, ενώ όσες άνοιξαν το 2024 θα ξεκινήσουν να υποβάλουν ανά μήνα δήλωση ΦΠΑ από τον Ιούλιο. Συνολικά, περισσότερες από 30.000 επαγγελματίες και μικρές ατομικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα και θα πληρώνουν και το φόρο που προκύπτει.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής στην ΕΡΤ, επιχειρήσεις οι οποίες θα κάνουν έναρξη από τον Απρίλιο και μετά και για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους στην πρώτη φάση, ανεξαρτήτως βιβλίων, θα υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ μηνιαίως. Από τον Ιούλιο, το ίδιο θα συμβεί και για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν από το 2024 και μετά και από τον Οκτώβριο η τρίτη φάση προαιρετικά για όλες τις άλλες επιχειρήσεις οι οποίες υποβάλλουν δηλώσεις σε τρίμηνη βάση, εάν θέλουν θα μπορούν και αυτές να υποβάλουν σε μηνιαία βάση.
Από την 1η Απριλίου, όσοι προχωρήσουν στο άνοιγμα βιβλίων (απλογραφικά) θα υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα και ως εκ τούτου να αποδίδουν τον ΦΠΑ κάθε μήνα, αντί του τριμήνου που ισχύει σήμερα. Η υπόχρεωση αυτή θα ισχύει για δύο έτη, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής “έχουμε δει δύο πράγματα, πρώτον υπάρχουν μία σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζονται έναν Απρίλιο, ένα Μάιο και εξαφανίζονται έναν Οκτώβριο. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη ρευστότητα, γιατί βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις οι οποίες εισπράττουν το ΦΠΑ σε τριμηνιαία βάση, τον κάνουν τζίρο, κατά κάποιο τρόπο δηλαδή τον κάνουν ταμείο, και όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν το ΦΠΑ, δεν έχουν διαθέσιμα, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν να ρυθμίζουν. Ρυθμίζοντας, ρυθμίζοντας, ρυθμίζοντας, ανοίγουν όλο και περισσότερο τις εκκρεμότητές τους με την εφορία. Άρα, θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πληρώνουν το ΦΠΑ (εάν εκείνες το θέλουν) σε μηνιαία βάση, πράγμα που πιστεύουμε ότι θα τις διευκολύνει και αυτές. Ο νέος τρόπος αυτός θα ενεργοποιηθεί από την περίοδο του Απριλίου (για υποβολές που θα γίνουν τον Μάιο).”
Παράλληλα, με τη νέα διαδικασία εκτιμάται ότι το “κενό” ΦΠΑ (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) θα περιορισθεί αισθητά και να φθάσει σταδιακά στο μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή στο 7%.
Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και τα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται το 2022, οδήγησαν στη μείωση των απωλειών ΦΠΑ. Η αυξημένη χρήση των καρτών την περίοδο της πανδημίας, που έγινε συνήθεια για ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS περιόρισε τις απώλειες, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το κενό ΦΠΑ έχει μειωθεί κατά 53% από το 2017 (από 29,1% σε 13,7%).
Το 2022, τα συνολικά έσοδα που θα έπρεπε εισπραχθούν, ανέρχονταν στο ποσό των 21,58 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 18,621 δισ. ευρώ. Το κενό συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ υπολογίστηκε από την Κομισιόν σε 2,959 εκατ. ευρώ ή στο 13,7% της συνολικής φορολογικής υποχρέωσης ΦΠΑ.
Πηγή: Προκόπης Χατζηνικολάου/capital.gr