Η αύρα του χώρου παραπέμπει στο σύγχρονο και το μοντέρνο. Η τοποθεσία, σε κάτι από τα παλιά. Αλλωστε, το αυτόνομο «τρίγωνο» της 30ής Λεωφόρου στην Αστόρια θα είναι συνδυασμένο πάντα με μια διαφορετική εποχή: Τα χρόνια του «Athens Cafe», τα Σαββατοκύριακα του ποδοσφαίρου, τους λουκουμάδες, τον φραπέ. Ηδη από πέρυσι, ο χώρος, έπειτα από 9 χρόνια, επέστρεψε σε μια ελληνικού τύπου επιχείρηση εστίασης, εισάγοντας στην εμβληματική συνοικία το εστιατόριο «Νησί», που ήδη λειτουργούσε σε άλλες περιοχές από το 2016.
«Οταν ο συνέταιρός μου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως υπήρχε ένα διαθέσιμο κατάστημα στην Αστόρια, είχα καταλάβει για ένα ακίνητο σε άλλη περιοχή. Του ζήτησα να μην ασχοληθεί. Οταν όμως αργότερα διευκρίνισε για ποιον χώρο μιλούσε, του είπα ανεπιφύλακτα: ‘Κλείστο τώρα’», δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο επιχειρηματίας Λευτέρης Δασκαλόπουλος, συνιδιοκτήτης και διευθυντής του εστιατορίου, εξιστορώντας πώς επιλέχθηκε η τοποθεσία της 32-07 30th Avenue, τον Σεπτέμβριο του 2022.
«Με το ‘Νησί’, ασχολούμαι εδώ και 8 χρόνια. Ξεκινήσαμε το 2016, στην οδό Μπλίκερ. Μείναμε εκεί μέχρι το 2019. Τον Ιανουάριο του 2020, ανοίξαμε στην Τάιμς Σκουέαρ, όμως η πανδημία μας εξανάγκασε να κλείσουμε το εκεί κατάστημα πολύ σύντομα. Μετακομίσαμε στο Λονγκ Αϊλαντ, μέχρι να βρούμε κάτι καλό. Αυτός ο χώρος ελευθερώθηκε από το μεξικανικό εστιατόριο τον Σεπτέμβριο του 2022 και θεωρήσαμε ότι πρέπει να επιστρέψει σε ελληνικό κόνσεπτ, αφού είχε συνδυαστεί με το ‘Athens Cafe’ που αποτελούσε σημείο αναφοράς. Είμαστε εδώ λοιπόν, σε ένα ελληνικό εστιατόριο, με ελληνικές γεύσεις και Ελληνα σεφ. Δίνουμε μάχη, σε μια δύσκολη περίοδο», τονίζει ο κ. Δασκαλόπουλος.
Με την 30ή Λεωφόρο να είναι περισσότερο γνωστή για τις ελληνικές καφετέριες και λιγότερο για αμιγώς ελληνικά εστιατόρια, το «Νησί» αποτέλεσε μια νέα προοπτική για το κοινό της περιοχής, έστω κι αν η ελληνική κουζίνα ουδέποτε απουσίαζε από την ευρύτερη περιοχή. Παρόλα αυτά, το «Νησί» άρχισε να κερδίζει το κοινό. Η αγιορείτικη ψαρόσουπα, η χοιρινή σταβλίσια, το κοτόπουλο σουβλάκι, τα λαβράκια, το φαγκρί, η τσιπούρα και άλλες γαστρονομικές προτάσεις άρχισαν να κερδίζουν τους απαιτητικούς πελάτες, ακόμη και τους μη εξοικειωμένους με το ελληνικό φαγητό.
«Οι πελάτες, ασφαλώς, δεν είναι μόνο Ελληνες. Αλλωστε, η ελληνική κουζίνα είναι η τρίτη καλύτερη στον κόσμο αυτήν τη στιγμή, οπότε απευθύνεται σε όλους. Προσπαθούμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό στην Αστόρια, να προσφέρουμε γεύσεις από Ελλάδα», προσθέτει ο Λευτέρης Δασκαλόπουλος.
Σημαντικός αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο Ελληνας σεφ Ματθαίος Πεκίνι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας πριν από μερικούς μήνες. Με μακρά θητεία στην εστίαση και έχοντας, κυριολεκτικά, δραστηριοποιηθεί στη μισή Ελλάδα, ο κ. Πεκίνι έθεσε ως προτεραιότητα την επίτευξη της αυθεντικής ελληνικής γεύσης, με την αξιοποίηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων.
«Πρέπει να ανεβάσουμε την ελληνική κουζίνα. Στην Ελλάδα δούλευα με πολλά τοπικά προϊόντα. Εχουμε πάρα πολλά καλά και τα έχω φέρει εδώ. Εμένα μου αρέσει, ως Ματθαίο, η μεσογειακή και ελληνική κουζίνα. Θέλω ο άλλος να γευτεί… Ελλάδα. Οπουδήποτε και να βρίσκομαι, αυτήν τη γεύση θέλω να την προσφέρω σε όλους. Θέλω την ελληνική κουζίνα να είναι πάντα σε πρώτο πλάνο. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλοί καλοί σεφ σε όλη την Ελλάδα που προσπαθούν να προωθήσουν τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας», τονίζει ο κ. Πεκίνι, ο οποίος προσθέτει πως η Αμερική ήταν «όνειρο ζωής» για τον ίδιο, έστω κι αν δεν είναι η πρώτη χώρα που εργάζεται στο εξωτερικό.
«Εχω δραστηριοποιηθεί σε Κω, Πάργα, Κέρκυρα, Παξούς, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Πρέβεζα, Χαλκιδική, Κύπρο και Αγγλία. Παρόλα αυτά, ήταν όνειρο ζωής να έρθω να δοκιμάσω στην Αμερική. Ηθελα να κάνω το βήμα πέρα από τον Ατλαντικό και το ‘Νησί’ ήταν η γέφυρα», καταλήγει ο γεννημένος στην Κοζάνη σεφ.
Η εστίαση μετά την πανδημία
Το «Νησί» της 30ής Λεωφόρου στην Αστόρια ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2023, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, όταν πλέον παγιώθηκε στη συνείδηση του κοινού ότι οι περιορισμοί της πανδημίας αποτελούν παρελθόν.
Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια από τη Ρόδο, δουλεύοντας κατ’ αποκλειστικότητα στην εστίαση, θεωρεί πως η επόμενη μέρα μετά την «τρικυμία» της υγειονομικής κρίσης και των περιορισμών διέπεται από ένα «μούδιασμα», κυρίως ως προς την καταναλωτική δύναμη του κοινού.
«Ακόμη προσπαθούμε να βρούμε τα βήματά μας. Τα θέματα είναι οικονομικά περισσότερο. Είναι δεδομένο πως ο κόσμος δεν ξοδεύει όπως ξόδευε. Επίσης, έχουν ξεφύγει οι φόροι, το ύψος των ενοικίων, οι τιμές στα προϊόντα αλλά και τα εργατικά», καταλήγει ο Ελληνας επιχειρηματίας.