Μπορεί οι ενστάσεις της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν για την ανθρωπογεωγραφία της ευρωπαϊκής ηγετικής τριπλέτας, αλλά και για τον τρόπο επιλογής της, να ήταν δεδομένες, δεν εμπόδισαν όμως το deal, στο οποίο είχαν καταλήξει οι τρεις βασικές πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι. Έτσι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει και τη βάσανο της έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως και η Κάγια Κάλας, ενώ ο Αντόνιο Κόστα σε λίγους μήνες θα διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ. Παράλληλα, ισχυρό φαβορί για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραμένει η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η διαδικασία δεν είχε ιδιαίτερο σασπένς, παρά τις ενστάσεις Μελόνι-Όρμπαν σε επιμέρους πρόσωπα, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να απέχει για την κ. Φον ντερ Λάιεν, αλλά να καταψηφίζει τους άλλους δύο και τον Ούγγρο πρωθυπουργό καταψήφισε τη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, υπερψήφισε τον Κόστα και απείχε για την Κάλας.
Το deal φέρει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ στη συζήτηση, οπότε πλέον η μπάλα περνά στο Κοινοβούλιο, όπου τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Η μη καταψήφιση της Μελόνι, πάντως, μπορεί να σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος της μπορεί και να υπερψηφίσουν την Φον ντερ Λάιεν εν τέλει. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η πρόεδρος της Κομισιόν πάρει πράσινο φως για δεύτερη θητεία στις 17 Ιουλίου, θα ακολουθήσουν και οι αποφάσεις για τους νέους Επιτρόπους.
Η έμφαση στην άμυνα
Πάντως, αυτό που κρατά η Ελλάδα, πέρα από τη λήψη του ευρωπαϊκού θρίλερ για τα αξιώματα είναι το ανοιχτό παράθυρο για αμυντικά projects ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τα οποία έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης για τις στρατηγικές προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ έχουν προτείνει με επιστολή τους προ εβδομάδων τη δημιουργία κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, προκειμένου αυτό να μην επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Μπορεί η ιδέα ενός αμυντικού ευρω-ομολόγου να μην περπατάει, στη συζήτηση που έγινε, όμως, τα κοινά αμυντικά projects φάνηκαν να έχουν…μέλλον.
Στη συζήτηση που έγινε πριν το δείπνο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. Οτιδήποτε λιγότερο, τόνισε, στέλνει το λάθος μήνυμα.
Στη συζήτηση που έγινε, η κ. Φον ντερ Λάιεν φέρεται να προσδιόρισε τις ανάγκες της Ένωσης για αμυντικές επενδύσεις στην περιοχή των 500 δισεκατομμυρίων, αν και είναι ασαφές ακόμα πώς θα βρεθούν αυτοί οι πόροι.