Όσοι δεν μπορούν να φανταστούν μια μέρα να περνάει χωρίς έστω και μια φέτα ψωμί στο γεύμα τους, μπορούν να το απολαύσουν άφοβα, κάνοντας αυτή την απλή αλλαγή στη σύστασή του.
Τι να αλείφουμε στο ψωμί για χαμηλή πίεση και γερή καρδιά
Το δημητριακό που υπόσχεται αποτελεσματικό αδυνάτισμα και απώλεια λίπους
Φρυγανιές αντί για ψωμί: Πόσο έξυπνη είναι αυτή η αντικατάσταση
Εάν αγαπάτε την πίτσα, τις πίτες και το ψωμί γενικότερα, αλλά είτε λόγω δυσανεξίας στη γλουτένη είτε επειδή προσέχετε τη φόρμα σας θα πρέπει να το ελαττώσετε, νεότερη μελέτη αναδεικνύει έναν τρόπο να τα απολαύσετε χωρίς κίνδυνο ή ενοχές.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Quadram, ένα ερευνητικό κέντρο τροφίμων και υγείας στο Νόργουιτς, και το King’s College του Λονδίνου, δημιούργησαν ένα ψωμί χρησιμοποιώντας αλεύρι από ρεβύθια στη θέση του κανονικού αλευριού από σιτάρι.
Ειδικότερα, το αλεύρι ρεβυθιού που κατασκεύασαν, εντείνει περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού, σε σύγκριση με την κατανάλωση ψωμιού από συμβατικό αλεύρι.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η αντικατάσταση θα μπορούσε να περιορίσει την υπερκατανάλωση τροφής και τελικά να μειώσει τα ποσοστά της παχυσαρκίας.
Παρόλα αυτά, προειδοποιούν ότι αυτή και μόνο αλλαγή θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ολιστική προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα και την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής.
Το «μαγικό» αλεύρι
Το αλεύρι ρεβυθιού ή φακής χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες συνταγές από vegans και όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Όταν όμως ακολουθείται η παραδοσιακή διαδικασία άλεσής του, διασπώνται οι δομές των ινών που αποτελούν το κλειδί για τα οφέλη των οσπρίων στην υγεία.
Η μελέτη είναι και η πρώτη του είδους της που εξετάζει το νέο αυτό συστατικό, το οποίο προκύπτει από μια διαφορετική διαδικασία άλεσης, η οποία διατηρεί τη δομή των ινών των οσπρίων.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition συμμετείχαν είκοσι υγιή άτομα, ηλικίας 18 έως 45 ετών, τα οποία κατανάλωναν καθένα από τα ψωμάκια, τα οποία σερβίρονταν με μαρμελάδα φράουλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και ένα ποτήρι νερό, σε τρεις διαφορετικές ημέρες μετά από 12ωρη νηστεία.
Θέλοντας λοιπόν να διαπιστώσουν οι ερευνητές πώς η κατανάλωσή του θα επηρέαζε το αίσθημα του κορεσμού, την ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρασκεύασαν τρία διαφορετικά είδη ψωμιού: το ένα με κανονικό λευκό αλεύρι σιταριού, το δεύτερο με 30 % αλεύρι ρεβυθιού και το τρίτο με 60% περιεκτικότητα σε αλεύρι ρεβυθιού.
Από τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν από την κατανάλωση του ψωμιού και μετά, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει το ψωμί από αλεύρι ρεβυθιού, είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ορμονών κορεσμού στο αίμα.
Με λίγα λόγια, οι συμμετέχοντες αισθάνονταν λιγότερο πεινασμένοι μετά την κατανάλωση του ψωμιού που ήταν εμπλουτισμένο με ρεβύθια.
Μάλιστα, το ψωμί περιεκτικότητας 30% από κυτταρικό αλεύρι ρεβυθιού μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά 40%, σε σύγκριση με το κανονικό ψωμί. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφειλόταν στην πιο αργή διάσπαση του αμύλου στο αλεύρι ρεβυθιού κατά την πέψη.
Όπως καταλήγουν, το συγκεκριμένο ψωμί θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει στην ταχύτερη απώλεια βάρους, ξεγελώντας το σώμα να θεωρεί ότι έχει πια χορτάσει μετά την κατανάλωση.