«Ο παράνομος στοιχηματισμός είναι το “λίπασμα” και για τη χειραγώγηση αγώνων» τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς, στην ομιλία του κατά την Ημερίδα για την αντιμετώπιση του παράνομου στοιχηματισμού, που διοργάνωσε στην Αθήνα η Hellenic Gaming Association. Ο γ.γ.Α. και πρόεδρος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας σημείωσε πως «το πρόβλημα του παράνομου στοιχηματισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στα σύνορα μιας χώρας. Είναι ένα πρόβλημα του οποίου η επίλυση απαιτεί και διεθνείς συνεργασίες. Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι αναγκαία, διότι ο παράνομος στοιχηματισμός είναι ζημιογόνος για τους παρόχους στοιχηματικών προϊόντων (αθέμιτος ανταγωνισμός), για τους ίδιους τους πελάτες (υπάρχει αναξιοπιστία), για τις κυβερνήσεις (χάνουν έσοδα από τη φορολογία και δεν μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά ρυθμιστικές πολιτικές), αλλά και για τον ίδιο τον αθλητισμό, καθώς αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες για τη χειραγώγηση των αγώνων. Ο αθλητισμός επηρεάζεται από τον στοιχηματισμό θετικά (υπάρχουν χορηγίες, ενδιαφέρον των πολιτών μέσω του στοιχηματισμού) αλλά, αν δεν υπάρχει ρυθμισμένο πλαίσιο, και αρνητικά (πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τη χειραγώγηση των αγώνων)».
Ο κ. Μαυρωτάς παρουσίασε στοιχεία από τη διεθνή διημερίδα που διοργανώθηκε τον Νοέμβριο στο Ραμπάτ με θέμα τον παράνομο στοιχηματισμό, αναφέροντας ότι 340 δισεκατομμύρια και 1,7 τρις είναι, σύμφωνα με το United Nations Office of Drug and Crime και το Asian Racing Federation αντίστοιχα, τα χρήματα που πηγαίνουν σε παράνομες στοιχηματικές αγορές ετησίως στην παγκόσμια αγορά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διεθνές πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τον ρόλο που επιτελεί η σύμβαση Macolin, τονίζοντας πω είναι το μοναδικό νομικά δεσμευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων: «Σημειώνω πως 41 χώρες την έχουν υπογράψει και 9, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, την έχουν κυρώσει, με τη χώρα μας να προεδρεύει μάλιστα στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης, ενώ στο εθνικό πλαίσιο έχουμε την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, η λειτουργία της οποίας απορρέει από τη Σύμβαση Macolin και σε αυτή εκπροσωπούνται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία, ο Αθλητικός Εισαγγελέας, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Η ΕΠΑΘΛΑ αποτελεί τον βασικό κόμβο συλλογής, ανάλυσης και διαχείρισης πληροφοριών. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί -από το 2019 και μετά- συνέργειες κατά της χειραγώγησης αγώνων, με τη ΔΟΕ, την Interpol, τη Europol και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι ο πιο επιδραστικός διακυβερνητικός οργανισμός σε θέματα Αθλητισμού».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, καθώς, όπως τόνισε, «χρειάζονται οι συνέργειες της Πολιτείας, των δυνάμεων επιβολής του νόμου, των ρυθμιστικών αρχών για το στοίχημα και των στοιχηματικών εταιριών. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επαναλαμβάνω ότι απαιτεί διεθνείς συνεργασίες. Ακριβώς επειδή είναι μη ανιχνεύσιμοι οι ύποπτοι λογαριασμοί μέσω των οποίων γίνονται οι παράνομοι στοιχηματισμοί, δεν μπορεί να υπάρξει ιχνηλάτηση για να μπορέσει κάποιος να διερευνήσει αποτελεσματικά και μέχρι φυσικού προσώπου αυτές τις υποθέσεις. Γι΄ αυτό σε διεθνές επίπεδο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο».