Η μακρόχρονη ιστορία ανάμεσα στο Τορίνο και της σοκολάτας ξεκίνησε το 1560, όταν, για να γιορτάσει τη μεταφορά της δουκικής πρωτεύουσας από το Chambéry στο Τορίνο, ο Εμμάνουελ Φιλιβέρτος της Σαβοΐας προσέφερε συμβολικά στην πόλη έναν αρωματικό κύπελλο γεμάτο εκλεκτή σοκολάτα. Ένα πραγματικό πάθος που έχει δημιουργήσει εξαιρετικούς γνώστες σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας την φαντασία των αριστοτεχνών σοκολατοποιών κατά μήκος των αιώνων.
Σε αυτήν την αρχοντική πρωτεύουσα, τον 18ο αιώνα, είδε το φως της ημέρας το Bicerin, το πολυτελές ρόφημα από εκλεκτό καφέ, πλούσιο κακάο και απαλή κρέμα γάλακτος.
Μέσω της εκλεπτυσμένης τέχνης της σοκολάτας, το Τορίνο αποκάλυψε την απόλυτη του διάθεση για καινοτομία. Σε μια εποχή που ο 19ος αιώνας έκανε τα πρώτα του βήματα, το Τορίνο πειραματίστηκε με μια εντελώς νέα μέθοδο. Αναμειγνύοντας με μαεστρία τον κακάο, τη βανίλια, το νερό και τη ζάχαρη, η σοκολάτα μεταμορφώθηκε σε εκλεπτυσμένες στερεές πλάκες, προσφέροντας έτσι ζωή σε αριστουργήματα γεύσης. Από τις απολαυστικές πραλίνες μέχρι τα αρωματικά ταρτούφο και τα εξαιρετικά κρεμίνι, η σοκολάτα του Τορίνο έγινε η επιτομή της πολυτέλειας και της αρτιότητας.
Το 1865, ο Gianduiotto, που δημιουργήθηκε από τον Michele Prochet, συνδύασε την αρίστης ποιότητας κακάο με τα εκλεκτά φουντούκια από το Langhe, γνωστά ως Tonda Gentile. Αυτό το εξαιρετικό γλυκό ήταν το πρώτο που συσκευάστηκε με μεράκι και αγάπη. Τα Gianduiotti, αυτά τα αριστουργήματα γεύσης, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, προσφέροντας μια απόλαυση που ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Είναι λοιπόν αναμενόμενο που αυτό το διάσημο γλυκό, ένα από τα σύμβολα του Τορίνο, φέρει το όνομα της μυθικής μάσκας του Τορίνο, της ρουμπικούντας Gianduja.Απολαύστε την πλούσια γεύση και την αίσθηση της πολυτέλειας.
Από τότε, πολλές εξαιρετικές εταιρείες, όχι μόνο στο Πιεμόντε, οφείλουν την απόλυτη επιτυχία τους στην αριστοκρατική παραγωγή σοκολάτας: Peyrano, Baratti & Milano, Streglio, Feletti, Caffarel, Stratta και, πάνω απ’ όλα, η Giordano, η οποία αποτελεί σήμερα τον μοναδικό παραγωγό της διάσημης σοκολάτας που κόβεται με μαχαίρι στο χέρι.
Η οικογένεια Peyrano, η απόλυτη αρχοντιά στην χειροποίητη παραγωγή του πολυτελούς προϊόντος σοκολάτας, αναδεικνύεται σήμερα ως ο απόλυτος ηγέτης στον χώρο αυτό. Η παράδοση της τέχνης της σοκολατοποιίας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ξεκινώντας από τον παππού Antonio, έναν πραγματικό ελίτ σοκολατοποιό του Τορίνο. Η αριστοκρατική αίγλη που περιβάλλει την οικογένεια Peyrano αντανακλάται σε κάθε κομμάτι σοκολάτας που παράγουν, δημιουργώντας μια απόλυτα απολαυστική εμπειρία για τους απαιτητικούς γευστικούς ουρανίσκους. Η ποιότητα και η υπεροχή των προϊόντων τους αποτελούν τον απόλυτο ορισμό της σοκολάτας
Το παλαιότερο κατάστημα απλώνεται με υπερηφάνεια στον περίφημο δρόμο Corso Moncalieri, όπου σήμερα δημιουργεί, εκτός από τα αξεπέραστα Gianduiotti, αμέτρητες γευστικές απολαύσεις. Πέρα από τους κλασικούς παραγωγούς, η πόλη φιλοξενεί επίσης μερικούς από τους αρτίστες της σοκολάτας του Τορίνο: η Stroppiana, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί με απόλυτη χειροποίητη τεχνοτροπία τον Gianduiotto, η G. Pfatisch, που ιδρύθηκε το 1929, και άλλες μικρότερες, αλλά εξίσου αριστουργηματικές σοκολάτες.Δεν είναι μόνο το gianduiotto: η τέχνη των σοκολατοποιών της περιοχής της Τορίνο βρίσκει την υψηλότερη έκφρασή της στο alpino, ένα εξαιρετικό κομμάτι που γεμίζεται με κρέμα λικέρ. Το boero, από την άλλη, είναι ένα παραδοσιακό κλασικό προϊόν με εξωτερικό περίβλημα από σοκολάτα και μια καρδιά από απαλή κρέμα λικέρ. Ακόμη, το cremino είναι ένα είδος γλυκού που αποτελείται από τρία εκχυλίσματα σοκολάτας, με το εξωτερικό να είναι φτιαγμένο από σοκολάτα gianduja και το εσωτερικό από πάστα σοκολάτας φουντουκιού. Αυτά τα εξαιρετικά γλυκά αποτελούν την απόλυτη απόλαυση για τους λάτρεις της σοκολάτας.Το cremino δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα από τον ευγενή Ferdinando Baratti, ο οποίος, μαζί με τον αριστοκρατικό συνεταίρο του Edoardo Milano, είχαν ανοίξει έναν παλάτι των αισθήσεων στο καταπράσινο Τορίνο, με την επωνυμία “Baratti&Milano”. Σε αυτό τον παράδεισο των γεύσεων, οι δύο αυτοί ευγενείς κύριοι δημιούργησαν ένα αριστούργημα γλυκού, το cremino, που έγινε αμέσως αναγνωρίσιμο για την πολυτέλεια και την εκλεπτυσμένη γεύση του. Αυτή η εκλεπτυσμένη γεύση έκανε το cremino απόλυτα απαραίτητο για τους λάτρεις της γαστρονομίας και της απόλαυσης. Έτσι, οι κύριοι Baratti και Milano έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία.
Ας ανατρέξουμε στην Nutella, την αξεπέραστη κρέμα σοκολάτας, που δημιουργήθηκε από τον επιφανή ζαχαροπλάστη Pietro Ferrero, το 1946, στο Τορίνο. Ο σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα θρεπτικό σνακ, προσιτό σε όλους, και το κατάφερε με επιτυχία. Η Nutella αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μύθους της γαστρονομίας, που συνεχίζει να μαγεύει τους λάτρεις της γλυκύτητας με την απαράμιλλη γεύση της. Αυτή η εξαιρετική δημιουργία του Pietro Ferrero αξίζει να θυμόμαστε και να απολαμβάνουμε, καθώς προσφέρει μια απόλυτα απολαυστική εμπειρία γεύσης.Ο μύθος, που αφηγούνται οι εκλεκτοί γαλακτοβιομήχανοι του Τορίνο, αναφέρει ότι λόγω της απαράμιλλης ζέστης, αυτή η εξαιρετική κρέμα σοκολάτας απολιθώθηκε, δημιουργώντας την αφορμή για την Nutella, που πήρε το όνομά της λίγα χρόνια αργότερα από τον Michele Ferrero, τον γιο του Pietro.
Σήμερα, η επαρχία του Τορίνο και η γύρω περιοχή αποτελούν τον απόλυτο παράδεισο της σοκολατοποιίας στην Ιταλία. Εκτός από τις επιβλητικές βιομηχανικές εταιρείες, όπως οι Ferrero, Caffarel και Streglio, υπάρχουν και οι μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν την αρχαία παράδοση της σοκολάτας του Τορίνο. Εδώ, η τέχνη της σοκολατοποιίας αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο, με τους μάστορες να δημιουργούν αριστουργήματα γεύσης και αισθητικής. Κάθε κομμάτι σοκολάτας είναι ένας μικρός θησαυρός, που αποπνέει πολυτέλεια και απόλαυση. Αυτός είναι ο λόγος που η περιοχή αυτή έχει κατακτήσει την κορυφή της σοκολάτας
Από το 2003, η πόλη του Τορίνο φιλοξενεί μια εξαιρετική εκδήλωση, την CioccolaTó, ένα πανηγύρι της γεύσης και της απόλαυσης. Αυτή η εκδήλωση αποτελεί έναν προορισμό συνάντησης για όλους τους λάτρεις της πολυτελούς σοκολάτας, προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό φεστιβάλ, εκθέσεων, γευσιγνωσιών και θεματικών παραστάσεων. Είναι μια ευκαιρία για τους αρχι-σοκολατοποιούς, τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μάρκες, εθνικές και διεθνείς, να παρουσιάσουν τις καινοτομίες και τις αριστουργηματικές δημιουργίες τους. Η CioccolaTó αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της υψηλής ποιότητας σοκολάτας.