Στα νότια της Πελοποννήσου, λίγο βορειότερα από την Καρδαμύλη και συνεχίζοντας νότια έως το Ταίναρο και ανατολικά έως το Γύθειο, εκτείνεται η ιστορική περιοχή της Μάνης. Η Μεσσηνιακή Μάνη, γνωστή και ως Αποσκιερή ή Έξω Μάνη, είναι πιο πράσινη, ενώ η Λακωνική Μάνη, γνωστή και ως Προσηλιακή ή Μέσα Μάνη, είναι πιο “τραχιά”. Περίπου στα όριά τους, βρίσκεται η Τραχήλα, ένα μικρό ψαροχώρι της Μεσσηνίας σε μια περιοχή που συνδυάζει στοιχεία και από τις δύο περιοχές της Μάνης. Έχει την αγριάδα της πέτρας, μικροσκοπικούς όρμους αλλά και αρκετό πράσινο γύρω από το χωριό.
Όπως και σε άλλες περιοχές της Μάνης, στην Τραχήλα παράγεται εξαιρετικό αλάτι. Οι κάτοικοι το μαζεύουν το καλοκαίρι από τις φυσικές λιμνούλες που σχηματίζονται στις βραχώδεις ακτές, καθώς το νερό εξατμίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Μέσα και γύρω από την Τραχήλα, θα βρείτε καταλύματα που συνδυάζουν άνεση και οικονομικές τιμές. Εν ολίγοις, το συγκεκριμένο χωριό, με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αποτελεί μια καλή βάση για την εξερεύνηση όλης της Μάνης, τόσο της Μεσσηνιακής όσο και της Λακωνικής.
Μία ιδιαίτερης ομορφιάς παραλία
Στην ευρύτερη περιοχή της Τραχήλας, συναντά κανείς παραλίες που δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον μαζικό τουρισμό. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι τα κρυστάλλινα νερά και τα βράχια. Από αυτές, επιλέγουμε να εστιάσουμε λίγο περισσότερο στο Καταφύγι. Η πρόσβαση σε αυτήν δεν είναι τόσο εύκολη, ούτε έχει τις ανέσεις μιας οργανωμένης πλαζ, αλλά σίγουρα αποζημιώνει με την ομορφιά και τα καθαρά νερά της. Είναι κυκλωμένη από μεγάλα βράχια και το βασικό της χαρακτηριστικό είναι οι φυσικές εξέδρες, που ενισχύουν την άγρια όψη του τοπίου και μοιάζουν φτιαγμένες από μάρμαρο. Οι πιο τολμηροί ίσως θελήσουν να βουτήξουν από έναν βράχο ύψους 12 μέτρων. Εκεί βρίσκεται και το σπήλαιο «Καταφύγι». Στο παρελθόν, ένας υπόγειος ποταμός περνούσε από αυτό, δημιουργώντας πολλά κανάλια.
Η έκταση των στοών είναι 900 μέτρα, αλλά υπολογίζεται ότι το πλήρες μέγεθός τους είναι 1600 μέτρα. Ο σπηλαιολόγος Γιάννης Πετρόχειλος και η ομάδα του εξερεύνησαν ένα μεγάλο μέρος του σπηλαίου το 1953 και αποκάλυψαν ότι, τους προηγούμενους αιώνες, το σπήλαιο λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους επιδρομών.
Tips για μια εκδρομή στην Τραχήλα και τη Μεσσηνιακή Μάνη
-Η Τραχήλα απέχει 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 55 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 18 χιλιόμετρα από την Καρδαμύλη.
-Μία καλή γαστρονομική στάση κοντά στην Τραχήλα είναι η ταβέρνα της Έλλης, στο επίσης παραθαλάσσιο χωριό του Αγίου Νικολάου (Τηλ: 6983294889). Μη χάσετε τη μανιάτικη σαλάτα με πορτοκάλι, τον καγιανά με σύγκλινο και την ψητή γουρουνοπούλα.
-Η πλέον κοσμική παραλία της Μεσσηνιακής Μάνης είναι η Στούπα, με τη μεγάλη αμμουδερή παραλία και τα πολλά beach bar με ξαπλώστρες. Βέβαια, έχει και αρκετό χώρο αν θέλετε να απλώσετε την πετσέτα σας.
-Απαράμιλλης ομορφιάς είναι και η παραλία Φονέας, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την Καρδαμύλη. Όσο αλλόκοτο κι αν ακούγεται το όνομά της, τόσο θελκτική γίνεται όταν την αντικρίσει κάποιος, ενώ το φυσικό περιβάλλον με τα βράχια, τα βότσαλα και τα νερά της είναι 100% Μάνη.
-Αν το κατάλυμά σας βρίσκεται στην Τραχήλα ή κοντά της, θα είστε στο κατάλληλο σημείο για να εξερευνήσετε ολόκληρη τη Μάνη, τόσο την «πράσινη» Μεσσηνιακή Μάνη όσο και την «άγρια» Μέσα Μάνη της Λακωνίας.
-Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε την Παλιά Καρδαμύλη, μια καστροπολιτεία ιδιαίτερης ομορφιάς, στην οποία ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.
-Αν θέλετε να γνωρίσετε και την ορεινή πλευρά της Μεσσηνιακής Μάνης, αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Καστανέα, χτισμένο σε υψόμετρο 560 μέτρων στις πλαγιές του Ταϋγέτου.
-Μπορεί να μη βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη, αλλά ειδικά αν αγαπάτε τα μνημεία της φύσης και ταξιδεύετε με μικρά παιδιά, αξίζει να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Διρού, κοντά στην Αρεόπολη. Ένα εκπληκτικό «αρχιτεκτόνημα» της φύσης.