Τρεις νέες σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.
«365 στιγμές» στη Σαντορίνη – Η Σοφία Παπαϊωάννου καταγράφει τις εκτιμήσεις των επιστημών και τις αντιδράσεις των κατοίκων
Η εκπομπή «365 Στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου, βρίσκεται στη Σαντορίνη και καταγράφει τις εκτιμήσεις των επιστημών καθώς και τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Όπως εξήγησε, η δημοσιογράφος, το νησί είναι έρημο καθώς από τους 11.000 κατοίκους της Σαντορίνης, οι 7.700 έχουν φύγει. Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος που έχει παραμείνει, είναι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, οι άνθρωποι που έχουν τη συλλογική μνήμη των σεισμών και των εκρήξεων που είχαν γίνει στο παρελθόν, έχουν συνηθίσει όμως να ζουν με ένα ηφαίστειο.
Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα τόνισε πως η Σαντορίνη έχει δύο ενεργά ηφαίστεια την Καλντέρα και το Κολούμπο αλλά αυτό που πιστεύει ότι έχει προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι ότι συμβαίνουν δύο παράλληλα γεγονότα.
Το ένα γεγονός αφορά τους σεισμούς του τελευταίου διαστήματος που γίνονται έξω από το ηφαίστειο και από ότι φαίνεται δεν έχουν σχέση με αυτό και το άλλο γεγονός που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, από το φθινόπωρο του 2024, συμβαίνει στην Καλντέρα, μέσα στον βυθό, όπου υπάρχει ένα μάγμα που ανεβαίνει. Όλοι οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση των δύο φαινομένων.
Επίσης, εξήγησε, ότι όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός το 1956 δεν οδήγησε σε κάποια έκρηξη του ηφαιστείου, δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια μοντέλο που να δείχνει ότι το ένα προκαλεί και το άλλο.
Όσον αφορά τους κατοίκους τόνισε ότι οι κάτοικοι που έχουν μείνει στη Σαντορίνη λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε γιατί αυτό το νησί, όλη την ομορφιά, όλο αυτό που βλέπουμε και θαυμάζουμε είναι ένα ηφαίστειο. Οπότε αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φύση είναι που έχει κάνει αυτό το θαύμα σ αυτό το νησί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ