Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης οφειλών στην Ευρώπη, η οποία δραστηροποιείται και στην Ελλάδα. Ωστόσο η Intrum δεν τα κατάφερε με τα δικά της χρέη.
Λίγο πριν βαρέσει «κανόνι», η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ομολογιούχων για να ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και να αποφευχθεί η κατάρρευση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πάνω από το 66,7% των πιστωτών της υπέγραψαν μια συμφωνία δεσμευόμενοι σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Η Intrum «ενθαρρύνει σθεναρά τους εναπομείναντες κατόχους ομολογιών της» να υποστηρίξουν την κίνηση, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο, η συμφωνία που πρότεινε η Intrum προβλέπει την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν το 2024, παράλληλα με την παράταση του 90% της ονομαστικής αξίας των υπόλοιπων ομολόγων της κατά τρία χρόνια. Ως αποζημίωση, οι ομολογιούχοι θα λάβουν αμοιβές κινήτρων και 10% ίδια κεφάλαια στην εταιρεία. Η εταιρεία θα πουλήσει επίσης 526 εκατ. ευρώ νέων ομολογιών υψηλής εξασφάλισης, με μέρος των εσόδων να χρησιμοποιείται για την εξαγορά του ανταλλάξιμου χρέους.
Η συμφωνία εκτιμάται πως θα βοηθήσει την Intrum να σταθεροποιήσει το μη βιώσιμο χρέος της και να διαχειριστεί τις επικείμενες αποπληρωμές. Τα προβλήματα της εταιρείας διογκώθηκαν από τη χρηματοδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με ομόλογα υψηλής απόδοσης όταν τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά.
Ερωτήματα για τη νομική οδό και αντιδράσεις
Αυτό που παραμένει ακόμη ασαφές σχετικά με τη συμφωνία της Intrum είναι η νομική οδός που θα ακολουθηθεί. Η ίδια η εταιρεία ισχυρίστηκε πως θα επιλεγεί «η καταλληλότερη διαδικασία για να εξασφαλιστεί πως η επιτυχία του εγχειρήματος».
Σημειώνεται πως μια συναινετική αναδιάρθρωση χρέους θα απαιτούσε το πράσινο φως του 90% των ομολογιούχων. Ωστόσο βάσει βρετανικής νομοθεσίας θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω δικαστικής διαδικασίας και με τη συμμετοχή του 75% των ομολογιούχων. Υπάρχει επίσης και η επιλογή του Κεφαλαίου 11 των ΗΠΑ ή του Σουηδικού κανονιστικού πλαισίου, το οποίο απαιτεί τη συμμετοχή μόνο του 66% των πιστωτών. Οπότε το μοντέλο θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομολογιούχων που θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν τις σχεδιαζόμενες ενέργειες.
Πάντως η συμφωνία που επετεύχθη έχει προκαλέσει και αντιδράσεις σε μια ομάδα πιστωτών που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ομολόγων της εταιρείας, που λήγουν το 2025. Οι εν λόγω πιστωτές συμφώνησαν να δράσουν από κοινού με στόχο τη βελτίωση των όρων της αναδιάρθρωσης, που τονίζουν πως τους θίγουν και ζητούν με επιστολή τους να ενημερωθούν για τις εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας των ταμείων που συμφώνησαν στην αναδιάρθρωση.
Εάν η Intrum επιλέξει μια δικαστική διαδικασία που απαιτεί χαμηλότερο ποσοστό πιστωτών, όπως αυτές των ΗΠΑ και τις Σουηδίας, τότε ενδεχομένως να μην χρειάζεται τη συγκατάθεση των ομολογιούχων που διαμαρτύρονται.
Στο «κόκκινο» οι εισπράκτορες χρέους της Ευρώπης
Σημειώνεται πως ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες είσπραξης χρεών σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα η iQera Group SAS βρίσκεται επίσης σε διαδικασία διαπραγματεύσεων στη Γαλλία για την αναδιάρθρωση του χρέους της, ενώ και η Lowell Group Ltd. με έδρα την Αγγλία προετοιμάζεται για συνομιλίες με τους πιστωτές ώστε να αντιμετωπίσει τις οφειλές που λήγουν το επόμενο έτος.