Τρεις Έλληνες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην επιστήμη και στην κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς και σημαντικοί ξένοι επιστήμονες, βραβεύονται το Σάββατο στην Αula Magna, στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό, όπου θα γίνει η ετήσια τελετή βράβευσης των Διεθνών Βραβείων Vexillum Giuseppe Sciacca.
Στα βραβεία που αποτελούν θεσμό επιστήμης και πολιτισμού, θα βραβευτούν από τη χώρα μας, παρουσία του διακεκριμένου Καρδινάλιου Ryamond Leo Burke, ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος με το Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης, οι νεαροί Ανδρέας Αλικανιώτης και Άγγελος Τσιαμούρας για τον ηρωισμό που επέδειξαν σώζοντας ανθρώπους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και ο εκλιπών Φώτης Πονηρός, ως δημιουργός έργων υψηλής κοσμηματοποιίας.
Οι δύο φοιτητές ήταν στο μοιραίο τρένο που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου. Τότε, που η σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κυρίως φοιτητές.
Τα δύο παιδιά, με απίστευτο θάρρος και εξαιρετική ανιδιοτέλεια, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, κατάφεραν να σώσουν 26 ανθρώπους μόνο με τις δικές τους δυνάμεις.
Στα βραβεία που αποτελούν θεσμό επιστήμης και πολιτισμού, θα βραβευτούν από τη χώρα μας, παρουσία του διακεκριμένου Καρδινάλιου Ryamond Leo Burke, ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος με το Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης, οι νεαροί Ανδρέας Αλικανιώτης και Άγγελος Τσιαμούρας για τον ηρωισμό που επέδειξαν σώζοντας ανθρώπους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και ο εκλιπών Φώτης Πονηρός, ως δημιουργός έργων υψηλής κοσμηματοποιίας.
Ο 20χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης και ο 19χρονος Άγγελος Τσιαμούρας, θα παραλάβουν το βραβείο Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι δύο φοιτητές που ενεπλάκησαν στο σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ Τεμπών και Λάρισας, όπου η σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κυρίως φοιτητές, με απίστευτο θάρρος και εξαιρετική ανιδιοτέλεια, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, κατάφεραν να σώσουν 26 ανθρώπους μόνο με τις δικές τους δυνάμεις. Μια τέτοια υποδειγματική συμπεριφορά αποτελεί αφορμή για ελπίδα και ταυτόχρονα για κοινή ευγνωμοσύνη.
Τα δύο παιδιά, με απίστευτο θάρρος και εξαιρετική ανιδιοτέλεια, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, κατάφεραν να σώσουν 26 ανθρώπους μόνο με τις δικές τους δυνάμεις…
Ο Ανδρέας Αλικανιώτης είναι ένας πραγματικός ήρωας! Επέζησε από την τραγωδία, κατάφερε να βγει από το βαγόνι του τρένου του θανάτου και έτρεξε αμέσως να βοηθήσει όσo περισσότερα άτομα μπορούσε, προτού τραυματιστούν ή καούν ζωντανά. Πρόκειται για τον 20χρονο φοιτητή από τη Λάρισα που, παρά τον πανικό που επικρατούσε στο βαγόνι του, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να σώσει από τα συντρίμμια τους τραυματίες. «Ενιωσα ένα δυνατό τράνταγμα. Και, μετά το τράνταγμα και το “μπαμ”, ακολούθησε ουσιαστικά να συρθεί το βαγόνι και να αρχίσει η πυρκαγιά. Και μαζί και οι σπινθήρες που ακολούθησαν από τις μηχανές» περιέγραψε ο 20χρονος Ανδρέας, σημειώνοντας ότι ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλλεται και να φωνάζει.
«Υπήρχαν κάποια άτομα σαν εμένα που είχαν την ψυχραιμία και καθησύχασαν τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μπορούμε να βοηθηθούμε μεταξύ μας. Εκείνη την ώρα, αυτό που κάναμε ήταν να σπάσουμε το τζάμι, που ήταν ήδη ραγισμένο, να πετάξουμε τις βαλίτσες κάτω για να μπορέσουμε να προσγειωθούμε όλοι στα μαλακά και ένας ένας, πρώτα οι κοπέλες και οι βαριά τραυματίες, και τελευταίοι εμείς, που είχαμε τραυματιστεί πιο ελαφριά, πηδήξαμε από ένα υψόμετρο τριών τεσσάρων μέτρων, σε ένα χαντάκι, και προσγειωθήκαμε στις βαλίτσες. Εκεί υπήρξαν κάποια σίδερα και υπήρξαν και πολλοί τραυματισμοί, όπως και το δικό μου γόνατο» εξήγησε.
Ακόμη ένας ήρωας είναι ο 18χρονος φοιτητής Αγγελος Τσιαμούρας, που βοήθησε τους συνεπιβάτες του όχι μόνο στο δικό του βαγόνι, αλλά και στα υπόλοιπα, στον βαθμό που μπορούσε. Ο νεαρός βρισκόταν στην Πάτρα για το Καρναβάλι και επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
«Εκανα το καθήκον μου»
«Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Εκανα απλά το καθήκον μου έναντι των συνανθρώπων μου» είπε ο Αγγελος, συγκλονίζοντας με την ψυχή και την ανιδιοτέλειά του. «Νιώσαμε τρία ταρακουνήματα, το ένα πιο ασθενές σε σχέση με το άλλο, κι αμέσως καταλάβαμε σε τι κίνδυνο βρισκόμασταν» είπε και συνέχισε: «Δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, πέρα από το ότι έπρεπε να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Μαζί με τον φίλο μου Γιώργο τρέξαμε στα βαγόνια 3 και 4 για να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και καταφέραμε μαζί με τους διασώστες να βγάλουμε 16 άτομα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι έπρεπε να σώσω ακόμη ένα άτομο. Τίποτα άλλο! Η αδρεναλίνη είχε χτυπήσει κόκκινο. Στο βαγόνι Νο 3 είδαμε πολλούς νεκρούς. Δεν μπορούσες να κάνεις, δυστυχώς, πολλά πράγματα… Η φωτιά είχε επεκταθεί. Το βαγόνι Νο 1 διαλύθηκε αμέσως, το βαγόνι Νο 2 καταστράφηκε από τη φωτιά. Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Εκανα απλά το καθήκον μου έναντι των συνανθρώπων μου. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών. Ελπίζω η Πολιτεία, πλέον, να αναλάβει τις ευθύνες της για να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες και στο μέλλον».
Διαδυκτιο