Η Amelia Earhart ήταν μία από τις πρωτοπόρους στην ιστορία της αεροπλοΐας. Το 1937, σε ηλικία 39 ετών, μαζί με τον 44χρονο Fred Noonan ξεκίνησαν ένα μακρινό ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Σε ένα από τα τελευταία σκέλη του ταξιδιού, απογειώθηκαν από την Παπούα Νέα Γουινέα με σκοπό να διασχίσουν 4.000 χιλιόμετρα και να ανεφοδιαστούν στο Howland Island, ανάμεσα από την Αυστραλία και την Χαβάη. Δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και η εξαφάνιση αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της αεροπλοΐας, συναρπάζοντας τους ιστορικούς για δεκαετίες, ενώ υπήρξε έμπνευση για βιβλία, ταινίες και θεωρίες συνομωσίας. Η επικρατούσα θεωρία ήταν πως το αεροπλάνο τους ξέμεινε από καύσιμα στον Ειρηνικό ωκεανό.
Τώρα, η ιδιωτική εταιρία εξερεύνησης του βυθού, Deep Sea Vision, έδωσε στη δημοσιότητα μία εικόνα από σόναρ, η οποία θεωρεί πως απεικονίζει το χαμένο Lockheed Electra της Amelia Earhart. Η θολή εικόνα καταγράφηκε από μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος σε βάθος 5.000 μέτρων και “αποκαλύπτει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο μοναδικό σχεδιασμό της ουράς και το μέγεθος του ιστορικού αεροσκάφους”.
On July 2, 1937, Amelia Earhart and navigator Fred Noonan took off from Papua New Guinea, nearing the end of their record-setting journey around the world never to be seen again. Until today.
Deep Sea Vision found what appears to be Earhart’s Lockheed 10-E Electra. pic.twitter.com/CTVDI6Jxpg
— Deep Sea Vision (@DeepSeaVision) January 27, 2024
Πάντα πιστεύαμε πως θα προσπαθούσε να κάνει μία ομαλή προσθαλάσσωση και αυτό που βλέπουμε στην εικόνα σόναρ ταιριάζει με την ιδέα πως το σκάφος δεν καταστράφηκε.
Η έρευνα διήρκησε 90 μέρες και κάλυψε 13.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα του ωκεανού, όντας μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες έρευνες συνδυαστικά. Η DSV κρατά την ακριβή τοποθεσία του ευρήματος μυστική και σχεδιάζει περισσότερες έρευνες.
Η έρευνα της DSV βασίστηκε στην “Date Line Theory” που ανέπτυξε μία πρώην επιστήμονας της NASA το 2010, η Liz Smith. Σύμφωνα με τη θεωρία της, ο Noonan ξέχασε να γυρίσει το ημερολόγιο μία μέρα πίσω καθώς πετούσαν πάνω από την International Date Line, οδηγώντας σε λάθος υπολογισμό της πλοήγησης βάσει ουράνιων σωμάτων, με αποτέλεσμα να βρεθούν 100 χιλιόμετρα πιο δυτικά από την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουν.
Η Earhart ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας μόνη της τον Ατλαντικό ωκεανό το 1932. Στις 20 Μαΐου 1937 ξεκίνησε με τον Noonan από το Oakland της California με την ελπίδα να γίνει και η πρώτη γυναίκα που έκανε το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.
After an extensive deep-water search, a talented group of underwater archaeologists and marine robotics experts have unveiled a sonar image that may answer the greatest modern mystery — the disappearance of Amelia Earhart. pic.twitter.com/qxDXg9n05R
— Deep Sea Vision (@DeepSeaVision) January 30, 2024
The Date Line Theory, developed by former NASA employee & amateur pilot, Liz Smith, suggests after 17hrs of flying Amelia Earhart’s navigator, Fred Noonan, didn’t turn from July 3 to July 2 as they crossed the International Date Line, creating a navigational error of 60 miles. pic.twitter.com/ANdkk55ph3
— Deep Sea Vision (@DeepSeaVision) January 29, 2024
unboxholics.com