Η Wall Street «σκόνταψε» την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν τα νέα εμπόδια που προέκυψαν στο δρόμο για το μεγάλο στόχο της νομισματικής χαλάρωσης από το μέτωπο των ρυθμών ανάπτυξης και κυρίως του πληθωρισμού. Έτσι, όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, αν και κατάφεραν έστω να περιορίσουν τις μεγάλες απώλειες, άνω του 1%, των πρώτων ωρών της συνεδρίασης.
Στο ταμπλό, ο Dow Jones «έκλεισε» τελικά με πτώση ύψους 0,98% στις 38.085 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,46% στις 5.048 μονάδες καταφέρνοντας έτσι να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 0,64% φτάνοντας τις 15.611 μονάδες.
Αντιστοίχως στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε υψηλά πέντε μηνών με την απόδοση του 10ετούς να προσθέτει πέντε μονάδες και να ξεπερνά το 4,7% στο 4,704% και του 2ετούς να ανεβαίνει στο 4,995%, αν και νωρίτερα είχε ξεπεράσει το όριο του 5%.
Το κλίμα στην αγορά βάρυνε μετά τα στοιχεία από το μέτωπο της ανάπτυξης και του πληθωρισμού που αναζωπύρωσε την απειλή του στασιμοπληθωρισμού και περιέπλεξε περαιτέρω το τοπίο που καλείται να διαχειριστεί η Federal Reserve.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν πολύ κάτω του αναμενόμενου στο 1,6%. Την ίδια ώρα για το α’ τρίμηνο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 3,4%, από 1,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) διαμορφώθηκε στο 2,5% με τον δομικό PCE σχεδόν να διπλασιάζεται από το 2% στο 3,7%.
Αν και οι επενδυτές περιμένουν να δουν την περαιτέρω πορεία του δείκτη PCE για το μήνα Μάρτιο, που δημοσιεύεται την Παρασκευή, δεδομένου πως είναι ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed, μόλις λίγα 24ωρα πριν την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, είναι γεγονός πως τα μηνύματα όσον αφορά τα περιθώρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής δεν είναι ενθαρρυντικά.
Το συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συζητήσει αλλαγή πορείας, αν δεν βεβαιωθεί πως ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε σταθερή πτωτική τροχιά προς τον στόχο του 2%. Και με τα πληθωριστικά στοιχεία να φουντώνουν, αντί να καταλαγιάζουν, η αγορά πλέον διαγράφει κάθε πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο, ενώ συρρικνώνει και τις πιθανότητες περικοπών στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, που ήταν μέχρι τώρα το επικρατέστερο σενάριο.
Τα νέα προγνωστικά «βλέπουν» πλέον μόνο μία περικοπή των επιτοκίων για φέτος, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου, από τις έξι τουλάχιστον που περίμεναν με την έναρξη της χρονιάς.
Παράλληλα η αγορά προσπαθεί να διαχειριστεί και τα αμφιλεγόμενα μηνύματα από το πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Meta «βούλιαξε» κατά σχεδόν 11% σήμερα, καθώς, παρά το άλμα στα έσοδα της για το α’ τρίμηνο, ανακοίνωσε πιο αδύναμες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και κυρίως προετοίμασε τους επενδυτές για σημαντική περαιτέρω αύξηση στις δαπάνες της για φέτος σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην πρωτοπορία στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ανακοίνωση της Meta επηρέασε τις προσδοκίες της αγοράς εν όψει της αποψινής δημοσίευσης αποτελεσμάτων από την Microsoft και την Alphabet (μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου), εγείροντας ερωτηματικά για το πότε οι εταιρείες θα επωφεληθούν πραγματικά από τις νέες δυνατότητες του ΑΙ και τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν αναγκαστεί να κάνουν οι εταιρείες.
Η ανησυχία αυτή κράτησε ζωντανή την πίεση προς τις μετοχές των Big Tech, ανάμεσα τους η Alphabet, η Microsoft και η Amazon.
Την ίδια ώρα, οι απογοητευτικές επιδόσεις πρώτου τριμήνου κράτησαν σε καθοδική τροχιά τη μετοχή της IBM, της Caterpillar, της Honeywell, της Comcast και της Southwest Airlines.
Στον αντίποδα τα θετικά αποτελέσματα επέτρεψαν στις μετοχές της Deutsche Bank, της Merck και της Chipotle Mexican Grill να κινηθούν κόντρα στο αρνητικό ρεύμα και να αποκομίσουν κέρδη. Μάλιστα, η μετοχή της Deutsche Bank «έπιασε» και υψηλό 52 εβδομάδων.