Τον τόνο έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική της σημείωσε ότι έχουν εντοπιστεί ενδείξεις για διόρθωση των τιμών, ειδικά σε ακίνητα χαμηλότερης ζήτησης.
Οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές, αλλά επηρεάζονται από τους διεθνείς παράγοντες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, τα αυξημένα επιτόκια και η αβεβαιότητα.
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,2% το προηγούμενο έτος.
Οι αγοραπωλησίες κατοικιών καταγράφουν τάση μείωσης από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς ο αριθμός των αγοραστών που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υψηλές τιμές μειώνεται. Η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί επίσης αρνητικά στις προσδοκίες των αγοραστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ακίνητα που δεν έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον και απευθύνονται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, θα πρέπει να υποχωρήσουν στις ζητούμενες τιμές τους, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παραμείνουν απούλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τέλος, η δυναμικότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα ξεπέρασε τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων. Τον Ιούλιο του 2023, η Ελλάδα διέθετε 212.199 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 392.118 δωμάτια και 939.167 κλίνες. Τα παραδοσιακά ξενοδοχεία αριθμούν 10.087 μονάδες με 443.835 δωμάτια και 885.624 κλίνες.
Συμπερασματικά, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αναμένεται να υποστεί αλλαγές το 2024. Οι τιμές πώλησης θα υποχωρήσουν, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί. Η βραχυχρόνια μίσθωση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.