Η κράτηση του κ. Μπελέρη αποτελεί την τελευταία πρόκληση σε μια αλυσίδα ανθελληνικών ενεργειών από τον κ. Ράμα, οι οποίες έχουν δυναμιτίσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Θυμίζουμε τη δολοφονία του κ. Κατσίφα πριν από μερικά χρόνια από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η υπόθεση Μπελέρη-Χειμάρρας αφορά την εφαρμογή του σχεδίου για τη δήμευση των ελληνικών περιουσιών στην παράκτια ζώνη της Χειμάρρας, η οποία αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την εκλογή του κ. Μπελέρη ως δημάρχου.
Εδω θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι από το 2019 ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δήμευση στρεμμάτων, με τον ισχυρισμό ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλβανικό κράτος δεν έχει δώσει στους Έλληνες μειονοτικούς τους τίτλους ιδιοκτησίας που είχαν πριν από την κρατικοποίηση των περιουσιών από το καθεστώς Χότζα.
Επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι ο ανθελληνισμός αποτελεί μία έκφραση του αλβανικού εθνικισμού, ο οποίος παραμένει σταθερό στην πολιτική σκηνή των Τιράνων. Κατανοούμε ότι η πολιτική αρπαγής ελληνικών περιουσιών έχει παροξυνθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ράμα. Το ’19, ο τότε πρωθυπουργός Τσίπρας είχε αντιδράσει από το βήμα της βαλκανικής τετραμερούς (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία), εκφράζοντας την ανησυχία του για την πολιτική αυτή. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος της Αλβανίας, συμβάλλοντας στην οικονομία της μέσω των εμβασμάτων των Αλβανών μεταναστών.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης Μπελέρη-Χειμάρρας, αντιμετωπίζουμε δύο διαφορετικές προκλήσεις:
Πρώτον, υπάρχει η παραδοσιακή προσπάθεια των Τιράνων να αφαιρέσουν την ελληνική ταυτότητα από την περιοχή της Χειμάρρας, έκτοτε που στη δεκαετία του 1940 η περιοχή αυτή απέρριψε το καθεστώς Χότζα στο πρώτο δημοψήφισμα. Αυτό έχει οδηγήσει σε στοχαστικές ενέργειες εναντίον των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής από το καθεστώς.
Δεύτερον, υπάρχει ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι διαπλοκής για τον έλεγχο και την τουριστική αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου στη νότια Αλβανία. Ο κ. Ράμα φαίνεται να πρωτοστατεί σε αυτό το παιχνίδι, καθώς και στην προστασία των μεγάλων κυκλωμάτων καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, σύμφωνα με αρκετές εκθέσεις διεθνών οργανισμών και άλλων καταγγελιών.
Η πρόσφατη διοικητική αναδιάρθρωση στην Αλβανία αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης. Ωστόσο, η διαίρεση της Χειμάρρας και άλλων μειονοτικών περιοχών και η προσάρτησή τους σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με την εκπροσώπηση των μειονοτήτων στο αλβανικό Κοινοβούλιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε σχέση με την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες αυτές διεξάγονται με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και των μειονοτήτων. Οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και διαφάνεια. Ο πρόεδρος Ράμα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης για να συνεχίσει να αρπάζει ελληνικές περιουσίες. Έχει φτάσει στο σημείο να κατεδαφίζει σπίτια και καταστήματα Ελλήνων μειονοτικών με συνοπτικές διαδικασίες. Ακόμα και ένας ναός στις Δρυμάδες έχει κατεδαφιστεί. Ο δήμαρχος Γκόρος, ο οποίος είναι κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής, χρησιμοποιείται από τον πρόεδρο Ράμα ως όργανο για την υλοποίηση αυτής της ανθελληνικής επιχείρησης.
Για να αποφύγει την επιβάρυνση των αυθαιρεσιών αυτών, ο εν λόγω πρόσωπος χρησιμοποιούσε τον κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Γκόρο. Ο κ. Γκόρος, πρώην στρατιωτικός υπό το καθεστώς του Χότζα και συνδεδεμένος με τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούσε εδώ και χρόνια τη θέση του ως μέσο για την υλοποίηση ανθελληνικών επιχειρήσεων. Παρά τις πράξεις που έχει διαπράξει κατά του Ελληνισμού της Χειμάρρας, δεν έχει αφαιρεθεί το ελληνικό του διαβατήριο, με το οποίο εμπλέκεται σε ύποπτες οικονομικές συναλλαγές στην Ελλάδα.
Ο Ράμα, από αριστοκρατική καταγωγή, δεν ανήκει στην εκλεκτή αλβανική ελίτ που απολάμβανε προπολεμικά την τουρκοαλβανική παράδοση. Ωστόσο, η πολιτική του ευφυΐα και η εξαιρετική του προνοητικότητα τον ώθησαν να παίξει το τουρκικό χαρτί. Με θαυμασμό για τον Ερντογάν και μιμούμενος τις αυταρχικές του μεθόδους, θεωρεί ότι μπορεί να αγνοεί και ακόμα και να εκβιάζει την Ελλάδα, επειδή τη θεωρεί υποκειμενικά αδύναμη. Για τον λόγο αυτό, στήνει σκευωρίες για να ακυρώσει την εκλογή του Μπελέρη.
Η εμπειρία του τον έχει πείσει ότι μπορεί να πουλάει ανθελληνισμό στο εσωτερικό χωρίς κανένα κόστος, προκειμένου να αντλήσει εκλογικά οφέλη. Και γιατί όχι; Ποτέ δεν πλήρωσε κανένα κόστος! Αξίζει να θυμηθούμε ότι ως υπουργός Εξωτερικών, ο Δένδιας οργάνωσε ακόμα και έκθεση ζωγραφικής στο Ζάππειο! Πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διευκόλυνε την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία στη Χάγη. Αποτελεί ενδεικτικό γεγονός, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας υπερηφανεύεται πως είναι ο μόνος Αλβανός πρωθυπουργός που έχει αντιμετωπίσει την Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, με την υπόθεση Μπελέρη-Χειμάρρας, έχει υπερβεί τα όρια και αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεών του. Η Αθήνα διαθέτει τόσο θεσμικό δικαίωμα όσο και ισχυρή πολιτική δικαιολογία για να αποτρέψει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αρκεί να διατηρήσει τη σταθερότητά της. Για να αρθεί το ελληνικό βέτο, απαιτείται όχι μόνο η απελευθέρωση του Μπελέρη, αλλά και η ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος του Χειμάρρας.
Για πρώτη φορά, ο Αλβανός πρωθυπουργός αποκλείεται από μία συνάντηση με ευρωπαϊκή σφραγίδα, η οποία διοργανώνεται από την Ελλάδα. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει τον κ. Έντι Ράμα από τη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.