Με τη σημαντική απόφαση της Δικαιοσύνης να άρει την προστασία των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν ανακούφιση και πίστη ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, δικαιώνοντας δέκα πολιτικούς που, όπως υποστηρίζουν, κατηγορήθηκαν άδικα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση αυτή αποτελεί έναν σταθμό δικαίωσης για όσους είχαν άδικα εμπλακεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης, υποστηρίζοντας ότι καταρρακώνει τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον σε παρόμοιες υποθέσεις. Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν, χαρακτηρίζοντας τους μάρτυρες της υπόθεσης ως «ψευδομάρτυρες» και επισημαίνοντας ότι πλέον θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υποκινητές.
Η Θέση του Παναγιώτη Πικραμμένου
Ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, εξέφρασε ανακούφιση με την απόφαση και δήλωσε ότι η αλήθεια για την υπόθεση πρόκειται να αποκαλυφθεί. Απέφυγε, ωστόσο, την προοπτική νομικών διώξεων, αναφέροντας ότι ως πρώην δικαστικός λειτουργός δεν θεωρεί ότι αυτό θα επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Νομικές Ενέργειες από τον Υπουργό Υγείας
Αντίθετα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε νομικές ενέργειες για να τιμωρηθούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί, όπως τους χαρακτήρισε. Εκτιμά ότι οι ψευδείς κατηγορίες δεν θα μπορούσαν να εκπορεύονται από άτομα χωρίς καθοδήγηση και προανήγγειλε την έναρξη μιας προσπάθειας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Οι Κριτικές της Αντιπολίτευσης
Ο Στέφανος Κασσελάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτίθεται έντονα στην απόφαση, τονίζοντας ότι η αποκάλυψη των μαρτύρων είναι επιζήμια για την ελληνική κοινωνία, καθώς υπονομεύει το θεσμό της προστασίας. Υπενθύμισε την υπόθεση της Novartis στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία τιμωρήθηκε με εκατομμύρια δολάρια για παράνομες πρακτικές, και εκφράζει την ανησυχία του για τη μελλοντική προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Διαφωνία και Στήριξη του Θεσμού της Προστασίας
Ο Νίκος Παππάς, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η απόφαση υπονομεύει τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, που καθιερώθηκε με νόμο το 2014 και ενισχύθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, τονίζοντας την αναγκαιότητα για τη διατήρηση του θεσμού αυτού ως μέσο απονομής δικαιοσύνης και διαφάνειας.
Οι Δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και της ΝΔ
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σχολιάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως η απόλυτη προστασία των μαρτύρων δεν δικαιολογείται, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ενδείξεις ψευδούς μαρτυρίας. Εκφράζει την άποψη ότι τα άτομα αυτά είχαν ισχυρά κίνητρα να ψευδομαρτυρήσουν και επισημαίνει πως δεν υπάρχει προσωπικό κίνητρο για τις κατηγορίες που στρέφονται κατά πολιτικών προσώπων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρύβονται άλλες δυνάμεις πίσω από την υπόθεση.
Η Αντίδραση για την Έννοια του «Οργανωμένου Εγκλήματος»
Τέλος, η γραμματέας της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, κάνει διάκριση μεταξύ πολιτικών υποθέσεων και οργανωμένου εγκλήματος, εξηγώντας ότι η τροπολογία του Ποινικού Κώδικα απλώς παρέχει στον αρμόδιο εισαγγελέα τη δυνατότητα να επανεξετάζει την αναγκαιότητα της προστασίας των μαρτύρων σε κάθε υπόθεση.
Η υπόθεση Novartis φαίνεται να ανοίγει νέο κεφάλαιο για την πολιτική σκηνή, με σημαντικές προεκτάσεις για το νομικό σύστημα και την αξιοπιστία των θεσμών. Η κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές της απόφασης εκφράζουν τις απόψεις τους για την ισχύ και την εγκυρότητα των προστατευόμενων μαρτύρων.