Σε άμεση πειθαρχική διερεύνηση προχωρά η Δικαιοσύνη, με εντολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά υπάλληλοι της Πολεοδομίας Ρόδου, κατηγορούμενοι για σοβαρά αδικήματα όπως δωροδοκία, εκβιασμοί και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η ανώτατη δικαστική λειτουργός ζήτησε από την προϊσταμένη της Επιθεώρησης Δικαστικών Λειτουργών, Ασημίνα Υφαντή, την κατεπείγουσα διερεύνηση της απόφασης του ανακριτή και του εισαγγελέα της Ρόδου, οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε προφυλάκιση των κατηγορουμένων, παρά τη σοβαρότητα των κακουργηματικών πράξεων που τους αποδίδονται.
Στο μικροσκόπιο η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων
Ο πειθαρχικός έλεγχος θα επικεντρωθεί στον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση οι δικαστικοί λειτουργοί, ενώ ζητείται να διερευνηθεί εάν υπήρξε ενδεχόμενη γνωριμία ή επαφή μεταξύ αυτών και προσώπων του κυκλώματος. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε οποιαδήποτε άσκηση επιρροής κατά τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.
Οι εμπλεκόμενοι δικαστές καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, ενώ η επιθεωρήτρια του Αρείου Πάγου θα μελετήσει όλα τα στοιχεία της δικογραφίας πριν προχωρήσει σε ενδεχόμενες πειθαρχικές κυρώσεις.
Η ενέργεια αυτή θεωρείται εξαιρετικά σπάνια, καθώς σπανίως το ανώτατο δικαστικό σώμα παρεμβαίνει με τέτοια ταχύτητα για την πειθαρχική αξιολόγηση ανακριτών και εισαγγελέων. Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά την έντονη ανησυχία στους κόλπους της Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην ευρύτερη κοινή γνώμη.
Η υπόθεση της Πολεοδομίας Ρόδου, που φέρεται να αποκαλύπτει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο διαφθοράς, εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ η έκβαση του πειθαρχικού ελέγχου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.