Τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου, υπό την προϋπόθεση ότι το ΝΑΤΟ θα παρέχει εγγυήσεις προστασίας στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από το Κίεβο.
Μια Νέα Προσέγγιση για Εκεχειρία
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sky News, ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί προσωρινά την απώλεια των εδαφών που ελέγχει η Ρωσία –περίπου το 18% της χώρας–, εάν αυτό εξασφάλιζε ασφάλεια για τις υπόλοιπες περιοχές και τερματισμό της «καυτής φάσης» του πολέμου.
«Αν θέλουμε να σταματήσουμε την αιματοχυσία, πρέπει να θέσουμε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ τις περιοχές που ελέγχουμε. Έτσι, η Ουκρανία θα μπορέσει να ανακτήσει τα υπόλοιπα εδάφη της μέσω διπλωματικής οδού», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας. Ωστόσο, φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί ότι οι εγγυήσεις προστασίας του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να περιοριστούν στα εδάφη που ελέγχει σήμερα το Κίεβο.
Από την άλλη, η Ρωσία, υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, παραμένει κατηγορηματική στην άρνηση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας ταυτόχρονα περαιτέρω παραχωρήσεις από το Κίεβο για να συζητηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Η Κλιμάκωση της Σύγκρουσης
Η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες:
Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν εδαφικά κέρδη με ρυθμούς που θυμίζουν τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής.
Η Ρωσία εντείνει τα πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, ενώ ο Πούτιν απειλεί με τη χρήση του νέου πυραύλου Oreshnik κατά «κέντρων λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.
Ο Ζελένσκι έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με δυτικούς ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Κιρ Στάρμερ, για την ενίσχυση της διεθνούς στήριξης προς την Ουκρανία.
Οι Διεθνείς Παράγοντες
Η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, φέρνει νέα ερωτήματα για τη διαρκή υποστήριξη της Δύσης. Παρά τις δηλώσεις του ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση «μέσα σε ώρες», ο Τραμπ δεν έχει αποσαφηνίσει τον τρόπο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν ενισχύει τις στρατιωτικές προμήθειες προς το Κίεβο, επιτρέποντας τη χρήση αμερικανικών πυραύλων για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους.
Προοπτικές για το Μέλλον
Ο Ζελένσκι επιμένει ότι για να υπάρξει εκεχειρία, χρειάζονται ισχυρές εγγυήσεις ώστε ο Πούτιν να μην επανέλθει με νέες επιθέσεις. Αν και το Κίεβο διατηρεί τη δέσμευση να μην παραχωρήσει εδάφη, φαίνεται ανοιχτό σε μια στρατηγική που θα σταματήσει προσωρινά τις συγκρούσεις, παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια στις ελεγχόμενες περιοχές.
Η σύγκρουση παραμένει σε κρίσιμο σημείο, με τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων δυνάμεων και τις διπλωματικές προσπάθειες να διαμορφώνουν την πορεία προς μια πιθανή ειρήνη ή νέα κλιμάκωση.